Ένα σημείωμα για το Γιώργο Καρυπίδη

Μια απ’ τις σημαντικότερες ταινίες του πρόσφατα εκλιπόντος Γιώργου Καρυπίδη, η «Σκιά του φόβου», που θα προβληθεί στο φετινό Φεστιβάλ με όρους καθολικής προσβασιμότητας, αφηγήθηκε ένα τεταμένο ψυχολογικό δράμα για την (επαν)επινόηση του εαυτού, με τους κώδικες ενός ονειρικού θρίλερ, πυκνής σημειολογίας, κερδίζοντας έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1986, μεταξύ των οποίων και εκείνα για την Καλύτερη Σκηνοθεσία και την Καλύτερη Ταινία.

Η καταπληκτική φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη και η θεσπέσια μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου απέσπασαν βραβεία στις αντίστοιχες κατηγορίες. Το ίδιο και ο Γιώργος Κώνστας για την ανατριχιαστική του πρωταγωνιστική ερμηνεία.

Η φωτογραφία μου με τον Γιώργο Καρυπίδη τραβήχτηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν βραβευτήκαμε για την ταινία μας «Στη σκιά του φόβου». Η συνεργασία μου μαζί του ήταν η πιο ευτυχισμένη συνεργασία που είχα στον κινηματογράφο. Ο Γιώργος ήταν άνθρωπος με πολύ ταλέντο, ένας εκπληκτικός συνεργάτης με βαθιά γνώση του κινηματογράφου. Οι ιδέες μας συνέπιπταν 100%. Ήταν μια πραγματικά ευτυχισμένη στιγμή της θητείας μου στο σινεμά. 

Γιώργος Αρβανίτης
Διευθυντής Φωτογραφίας
Πρόεδρος Δ.Σ. του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ

Thessaloniki International Film Festival