Συνέντευξη στην Έλενα Χριστοπούλου
Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, πιστός θαμώνας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και λάτρης του σινεμά, είναι ο φετινός Πρέσβης της Αγοράς της διοργάνωσης. Από το «Τέλος εποχής», την πρώτη ταινία με την οποία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος θα εκπροσωπήσει φέτος τη «νέα εποχή» του σινεμά, τις ταινίες δηλαδή που βρίσκονται εν τη γενέσει τους και έρχονται στο Φεστιβάλ για να βρουν τον δρόμο της ενηλικίωσης προς τις αίθουσες.
Ποια είναι μια πρώτη σου ανάμνηση από το σινεμά; Θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη ταινία που είδες ποτέ σε αίθουσα ή ποια ήταν εκείνη που σε έκανε να πεις «ουάου, εδώ είμαστε»;
Νομίζω η «Φαντασία» του Ντίσνεϊ σε θερινό κινηματογράφο στη Νέα Σμύρνη.
Έχεις κάποια αγαπημένη ανάμνηση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στα χρόνια που το επισκέπτεσαι, είτε ως θεατής είτε με κάποια ταινία σου;
Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα με την ταινία «Τέλος εποχής» του Αντώνη Κόκκινου το 1994. Θυμάμαι ότι είχα μεθύσει στην προβολή. Είχα πολύ πολύ άγχος!
Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία; Ή, εντάξει, οι 3 πιο αγαπημένες.
«Mulholland Drive» του Ντέιβιντ Λιντς, «Μάτια ερμητικά κλειστά» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Chinatown» του Ρόμαν Πολάνσκι. Και η λίστα συνεχίζει…
Έχεις νιώσει ποτέ να θαμπώνεσαι με κάποιον ηθοποιό; Kι αν ναι, με ποια/ποιον;
Με τον Μίκι Ρουρκ στο «Angel Heart» του Άλαν Πάρκερ.
Πώς ήταν η εμπειρία σου όταν είχες έρθει με την ταινία σου στο Φεστιβάλ;
Αξέχαστη και γεμάτη συναισθήματα!
Τι σημαίνει για σένα ο ρόλος του Πρέσβη της Αγοράς;
Το να κάνεις μια ταινία είναι ένας άθλος. Το να μπορέσεις να την επικοινωνήσεις προς τα έξω είναι σημαντικό κομμάτι της πορείας της και ένα από τα δυσκολότερα στάδια. Είναι σημαντική βοήθεια για τους κινηματογραφιστές να μπορέσουν είτε να ολοκληρώσουν το έργο τους, είτε να βρουν τρόπο να ταξιδέψουν την ταινία τους, είτε να επιμορφωθούν με εργαλεία χρήσιμα για τη δουλειά τους. Η κοινότητα της Αγοράς είναι ανοιχτή και προσβάσιμη σε όποιον κινηματογραφιστή επιθυμεί να την αξιοποιήσει – και εγώ είμαι εδώ για να το επικοινωνήσω.