ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ – Ο ελληνικός τρόπος

Τρεις ελληνικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής, εξαιρετικά επίκαιρες για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη του σήμερα, με ιστορίες επηρεασμένες από την κρίση που μας αφορούν όλους, προβάλλει αυτή την εβδομάδα το νέο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Ο ελληνικός τρόπος».

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 15 έως την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι, την αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι. Παρουσιάζει τα φιλμ Ημερολόγια αμνησίας της Στέλλας Θεοδωράκη (2012), Στο σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα (2014) και Επόμενος σταθμός: Ουτοπία του Απόστολου Καρακάση (2015).

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).

* Στον χώρο του φουαγιέ της Αποθήκης 1 λειτουργεί πωλητήριο με παλιότερες εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ταινίες σε DVD, σε ειδική τιμή για τους θεατές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ


Κυριακή 15/4  

19:00 Στο σπίτι

21:30 Επόμενος σταθμός: Ουτοπία

Την προβολή της Κυριακής στις 21:30 “Επόμενος Σταθμός : Ουτοπία” θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της και καθηγητής στη Σχολή Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Απόστολος Καρακάσης και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους θεατές. 

Δευτέρα 16/4

19:00 Ημερολόγια αμνησίας

21:30 Στο σπίτι

Τρίτη 17/4

19:00 Επόμενος σταθμός: Ουτοπία 

21:30 Ημερολόγια αμνησίας

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Ημερολόγια αμνησίας / Amnesia Diaries

(Ελλάδα, 2012)

Σκηνοθεσία: Στέλλα Θεοδωράκη. Με τους: Θάνο Αναστόπουλο, Ηλία Κωνσταντακόπουλο. Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ. Έγχρωμη, 103′ .

Μια καταγραφή των συναισθημάτων μιας γενιάς που ονειρεύτηκε και περιπλανήθηκε στον κόσμο τη δεκαετία του ’80 και τώρα ζει στην Αθήνα της κρίσης, προσπαθώντας να κατανοήσει όσα συμβαίνουν γύρω της. Εστιάζοντας στο προσωπικό, η ταινία κατορθώνει να μιλήσει για το συλλογικό, μετουσιώνοντας σε εικόνες και ήχους τις σκέψεις μας για την Ελλάδα του σήμερα.


Στο σπίτι / At Home

(Ελλάδα, 2014)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αθανάσιος Καρανικόλας. Με τους: Μαρία Καλλιμάνη, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Γιάννη Τσορτέκη. Έγχρωμη, 103′

Η Νάντια, μια γυναίκα από τη Γεωργία εργάζεται ως οικιακή βοηθός εδώ και 12 χρόνια σε ένα πλούσιο σπίτι απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη και την αγάπη των μελών της οικογένειας. Όταν όμως η υγεία της κλονίζεται από μια σπάνια ασθένεια, η μέχρι τότε «οικογένειά» της, που αντιμετωπίζει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, θα αποκόψει κάθε δεσμό μαζί της, εγκαταλείποντάς την κυριολεκτικά αβοήθητη. Η ταινία απέσπασε το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο τμήμα Forum του 64ου Φεστιβάλ του Βερολίνου.


Επόμενος σταθμός: Ουτοπία / Next stop: Utopia

(Ελλάδα, 2015)

Σκηνοθεσία: Απόστολος Καρακάσης. Ντοκιμαντέρ. Έγχρωμη, 91′.

Όταν το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη κλείνει, μερικοί εργάτες αποφασίζουν να κάνουν κάτι επαναστατικό: να το καταλάβουν και να το λειτουργήσουν μόνοι τους με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. Το εγχείρημά τους εμπνέει ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ενώ η πρώην διευθύντρια έκπληκτη παρακολουθεί την οικογενειακή επιχείρηση να μετατρέπεται σε σύμβολο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Για τους εργάτες, η αυτοδιαχείριση εξελίσσεται σε μια περιπέτεια επιβίωσης γεμάτη συγκρούσεις. Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι…

Thessaloniki International Film Festival