της Δήμητρας Νικολοπούλου
Στις 8 Μαρτίου το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, γιορτάζει τις γυναίκες. Την κατάστασή τους στον κόσμο, τη δύναμή τους, τα όνειρά τους, τις διαχρονικές μάχες τους. Αλλά και θέματα ταυτότητας και φύλου, ζητήματα ανοιχτά, επίκαιρα, που λύνονται δύσκολα, όμως με κάθε βήμα προς τα μπρος, τραντάζουν συθέμελα τους κοινωνικούς αρμούς. Ανακαλύψτε στις 8 Μαρτίου, την Ημέρα της Γυναίκας, σε όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ, ντοκιμαντέρ από γυναίκες για γυναίκες, αλλά κι από άντρες για γυναίκες. Ντοκιμαντέρ που μας συστήνουν ορισμένες από τις πιο γοητευτικές προσωπικότητες που έχετε γνωρίσει ποτέ.
Η Λάουρα Μπάρι είναι αγαπημένη σκηνοθέτις και φίλη του φεστιβάλ. Στις Ξαδέλφες κάνει κοντινό σε δύο αγαπημένα της πρόσωπα που έχουν ζήσει τον απόλυτο εφιάλτη. Τα δυο φρέσκα κορίτσια δίνουν μαθήματα επιβίωσης και δύναμης. Ο πόνος, είτε σωματικός, είτε ψυχικός τις συντροφεύει ακόμα. Όμως τον μετασχηματίζουν σε ζωή. Αφήνονται στην ιαματική τελετουργία του θεάτρου, του χορού, των ακροβατικών στον αέρα. Και μέρα με τη μέρα η απόγνωση δίνει τη θέση της στην ομορφιά.
Γνωρίστε τη Τζέιν Γκούντολ, στο Τζέιν του Μπρετ Μόργκεν. Μια υπέροχη γυναίκα, πρωτοπόρος στην έρευνα, που άφησε τα πάντα πίσω της και πήγε στην Τανζανία για να καταγράψει την ζωή των χιμπατζήδων. Τη δεκαετία του 1960, το περιοδικό National Geographic έστειλε έναν οπερατέρ στην Τανζανία για να κινηματογραφήσει τη δουλειά της ζωολόγου Τζέιν Γκούντολ. Έξι δεκαετίες αργότερα, οι 140 ώρες που συγκεντρώθηκαν σε φιλμ 16 χιλιοστών βγήκαν από την αποθήκη. Ένα μοναδικό πορτρέτο που δεν θυμίζει συμβατική βιογραφία, ένα ρομαντικό έπος με την πρωτότυπη μουσική επένδυση του Φίλιπ Γκλας (Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στο κανάλι National Geographic Greece την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 21:00). Γυναίκα γεννιέσαι. Αλλά γυναίκα επίσης γίνεσαι.
Στο Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη, τα όρια τοκιμαντέρ και μυθοπλασίας θολώνουν, κι εκεί ανάμεσα γεννιέται η ιστορία μιας μεταμόρφωσης. Με φόντο το Ρίο ντε Τζανέιρο, το φιλμ μιλά για θέματα φύλου και ταυτότητας, θέλησης, αλλαγής, όχι μόνο δικής μας, αλλά του κόσμου. Στους ρυθμούς του καρναβαλιού και του πολιτικού αναβρασμού, νιώστε την βαθύτερη ανάγκη ενός ανθρώπου: να είναι ο εαυτός του.
Κλείστε να δείτε μια ταινία μαζί με τις Σινε-φίλες της Μαρία Άλβαρες. Η πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτις ακολουθεί έξι γυναίκες προχωρημένης ηλικίας και νεανικής διάθεσης, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα δύσκολα καθημερινά με μια σίγουρη συνταγή σε σωστές δόσεις: μια ταινία, κάθε μέρα, μέχρι το τέλος. Τις συναντούμε στις σκοτεινές αίθουσες στην Ισπανία, στην Αργεντινή και στην Ουρουγουάη. Το σινεμά ως αντίδοτο στη μοναξιά.
Ανακαλύψτε την ιστορία της Μικαέλ Ζαν, στο Μικαέλ Ζαν: Μια αφοσιωμένη γυναίκα σε σκηνοθεσία Ζαν Ντανιέλ Λαφόντ. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2005, η Μικαέλ Ζαν έγραψε ιστορία όταν έγινε η πρώτη γυναίκα και η μαύρη πολίτις που ανέλαβε χρέη Γενικής Κυβερνήτριας του Καναδά. Το συγκινητικό πορτρέτο μιας αφοσιωμένης δημοσιογράφου που δόθηκε ψυχή και σώμα στους νέους, στις γυναίκες, στους αυτόχθονες πληθυσμούς και στον πολιτισμό, προωθώντας την κοινωνική αλλαγή και τη διεθνή διπλωματία.
Την Ημέρα της Γυναίκας προβάλλονται και τα Θραύσματα της Μαριάννας Οικονόμου, ένα ταξίδι στην τέχνη και στη ζωή μιας γυναίκας που σε αιχμαλωτίζει: της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Θραύσματα από σκέψεις και μνήμες, υλικά που απορρίφθηκαν, ανασυντίθενται και αποκτούν νέα μορφή. Αναζήτηση νοημάτων μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων και μια παλιά φιλία.