Για εμάς που λατρεύουμε και σινεμά και σειρές

Γιατί όσοι τρελαίνονται με το σινεμά, παθιάζονται και με τις σειρές. Γιατί όσοι αγαπούν τις σειρές, δεν γίνεται να μη λατρεύουν και το σινεμά.

Στην εποχή μας, το σινεμά και οι σειρές είναι συγκοινωνούντα δοχεία, επικοινωνούν, αλληλοεπηρεάζονται, συγκροτούν μια αδιάσπαστη ενότητα. Κι αν αφήσουμε το ένα σκέλος απ’ έξω, η εξίσωση θα μείνει λειψή. Το Φεστιβάλ αναλαμβάνει να γεφυρώσει την απόσταση, τολμώντας να βάλει το σινεμά και τις σειρές στην ίδια κουβέντα.

Η Αγορά, το αναπτυξιακό σκέλος του Φεστιβάλ, εγκαινιάζει τη νέα της ενότητα, με τίτλο Agora Series. Κι αφιερώνει μια ολόκληρη μέρα από τις δράσεις της στη χαρτογράφηση του σύγχρονου τοπίου στον κόσμο των σειρών, κλείνοντας το πρόγραμμα της ημέρας με την ειδική προβολή της COSMOTE TV. Το πρώτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν της επιτυχημένης σειράς Έτερος Εγώ κάνει πρεμιέρα στο 63ο ΦΚΘ την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Pilot

Το επεισόδιο που γυρίζεται δοκιμαστικά, συνήθως μήνες πριν την υπόλοιπη σειρά ώστε το δίκτυο να παραγγείλει κι άλλα επεισόδια ή να απορρίψει το σόου. Συχνά οι πιλότοι έχουν ακόμα και διαφορετικά σκηνικά από την υπόλοιπη σειρά ή σε ακραίες περιπτώσεις και διαφορετικούς ηθοποιούς. Ο πιο πετυχημένος σκηνοθέτης πιλότων στην ιστορία της αμερικάνικης τηλεόρασης είναι ο Ντέιβιντ Νάτερ: από τους 20 που έχει σκηνοθετήσει, οι 19 έγιναν σειρά.

Cold open

Η σκηνή στην αρχή ενός επεισοδίου που μας τοποθετεί κατευθείαν στην ιστορία, πριν εμφανιστεί η παραδοσιακή κάρτα τίτλων της σειράς. Αυτό συμβαίνει παραδοσιακά ώστε ο θεατής να μπει κατευθείαν στο ζητούμενο του επεισοδίου και να μην αλλάξει κανάλι όταν έρθει το πρώτο διαφημιστικό διάλειμμα.

Season finale

Το τελευταίο επεισόδιο μιας σεζόν, που παραδοσιακά επιλύει πολλά από τα ζητήματα πλοκής, χαρακτήρα και ιδεών που εξερευνά η εκάστοτε σεζόν, συχνά αφήνοντας πίσω ερωτήματα που οδηγούν στην επόμενη. Το τελευταίο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν είναι το series finale.

Cancel

Σε τηλεοπτικούς όρους, το cancel πάντα σήμαινε την ακύρωση μιας σειράς από το δίκτυο ή τον streamer της. Η χρήση της λέξης εμπεριέχει μια αρνητική νότα, υπονοώντας πως η σειρά δεν ολοκληρώθηκε ως δημιουργική απόφαση, αλλά για οικονομικούς λόγους, συχνά αφήνοντας ιστορίες ανολοκλήρωτες.

Spin-off

Η σειρά που γεννιέται από μια άλλη, συνήθως ακολουθώντας κάποιον ή κάποιους χαρακτήρες σε μια νέα τοποθεσία ή σε κάποια νέα περιπέτεια. Διάσημα τηλεοπτικά spin-off είναι το Frasier, το The Colbert Report και το Better Call Saul.

Cliffhanger

Ένα δραματικό και αγωνιώδες φινάλε στο επεισόδιο μιας σειράς, που αφήνει το κοινό σε σασπένς ώστε να μη θέλει να χάσει το επόμενο επεισόδιο. Στις σειρές της broadcast τηλεόρασης, τα επεισόδια συχνά είχαν πολλαπλά cliffhangers ακόμα και κατά τη διάρκειά τους, συνήθως πριν κάποια διακοπή για διαφημίσεις ώστε ο θεατής να μην αλλάξει κανάλι.

Bottle episode

Ένα επεισόδιο τηλεόρασης γραμμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιεί μόνο ένα σκηνικό κι ένα περιορισμένο αριθμό μελών του καστ ή ελάχιστους γκεστ ηθοποιούς. Πολλοί σεναριογράφοι και παραγωγοί καταφεύγουν στη λύση ενός bottle episode όταν θέλουν να περιορίσουν κατά πολύ το μπάτζετ κάποιου επεισοδίου, προκειμένου να μπορέσει κάποιο άλλο επεισόδιο να είναι πιο ακριβό.

Bible

H Βίβλος είναι ένα κείμενο αναφοράς που χρησιμοποιούν οι σεναριογράφοι μιας σειράς στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες για τους χαρακτήρες, τα σκηνικά, τις πλοκές και πολλά άλλα κρίσιμα στοιχεία μιας σειράς. Συχνά, περιλαμβάνει και το σχεδιαζόμενο φινάλε, από χρόνια νωρίτερα.

Binge

Ελληνιστί, ο μαραθώνιος. Δηλαδή, η διαδικασία παρακολούθησης πολλών μαζεμένων επεισοδίων μιας σειράς, το ένα μετά το άλλο. Συχνή τακτική για το διάστημα που ήταν δημοφιλές να νοικιάζονται ολόκληρες σεζόν σε DVD, που φυσικά έγινε άκρως δημοφιλής κατά την άνοδο του στρίμινγκ.

Jumping the shark

Φράση στην τηλεοπτική αργκό που σημαίνει πως σε μια σειρά κυριαρχούν πλέον εξωφρενικά γεγονότα απλώς και μόνο για να συμβεί κάτι καινούριο, διαφορετικό και σοκαριστικό, που θα τραβήξει την προσοχή ενός βαριεστημένου κοινού. Συνδέεται με σειρές σε προχωρημένες συνήθως σεζόν, που έχουν ξεμείνει από ιδέες και έχουν πέσει ποιοτικά. Η προέλευση της φράσης έχει να κάνει με ένα επεισόδιο της 5ης σεζόν της σειράς Happy Days από το 1977, όπου ο Φόνζι κάνει τζετ σκι και πηδάει πάνω από έναν καρχαρία.

Series regular

Οι ηθοποιοί που συμπεριλαμβάνονται στο βασικό καστ μιας σειράς. Δεν εμφανίζονται δηλαδή περιστασιακά αλλά εν δυνάμει σε κάθε επεισόδιο. Συχνά, γκεστ ηθοποιοί σε μια σειρά γίνονται τόσο δημοφιλείς που στην πορεία προστίθενται στο μόνιμο καστ. Αντιθέτως, χαρακτήρες για τους οποίους οι σεναριογράφοι έχουν ξεμείνει από ιδέες, μπορεί να αφαιρεθούν από το καστ: Διαβόητα, το Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς είχε στείλει τους γονείς του Μπράντον και της Μπρέντα «για δουλειά στο Χονγκ Κονγκ» όταν δεν είχαν άλλες ιστορίες να γράψουν για αυτούς, αφαιρώντας τους ηθοποιούς από το μόνιμο καστ.

Laugh track

Το συχνά προ-ηχογραφημένο γέλιο-κονσέρβα που πολλά σίτκομ χρησιμοποιούν στη ζωντανή εγγραφή των επεισοδίων τους. Κάποιες φορές το γέλιο που ακούμε είναι όντως ζωντανό, αλλά το πιο σύνηθες είναι η χρήση υπάρχοντος ήχου.

Showrunner

Ο άνθρωπος που έχει την ευρύτερη επίβλεψη και ευθύνη για τη δημιουργική κατεύθυνση και τις αισθητικές επιλογές μιας σειράς. Σε αντίθεση με το σινεμά, ο άνθρωπος αυτός δεν είναι ο σκηνοθέτης του επεισοδίου, αλλά κάποιος (συνήθως σεναριογράφος, αλλά όχι πάντοτε) παραγωγός από τον οποίο περνούν όλες οι αποφάσεις. Μυστηριωδώς, ο showrunner δεν αναγνωρίζεται στα credits μιας τηλεοπτικής παραγωγής παρόλο που είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος ενός σόου. Αφήνοντας συχνά θεατές μπερδεμένους για κάποια έξαφνη πτώση ποιότητας ή απότομης αλλαγής κατεύθυνσης, σε περίπτωση αλλαγής showrunner στην πορεία της σειράς.

Opening credits

Οι τίτλοι αρχής της σειράς, ένα δείγμα της οπτικής της ταυτότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Thessaloniki International Film Festival