της Αγγελικής Στελλάκη
Δεν έχουν κάνει ακόμα το μεγάλου μήκους κινηματογραφικό τους ντεμπούτο, αλλά αυτοί οι 15 σκηνοθέτες έχουν προλάβει να συναντηθούν με την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα. Έχουν επιλεγεί με τις μικρού μήκους ταινίες τους στα προγράμματα των 13 μεγαλύτερων φεστιβάλ του εξωτερικού (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν) και κάποιοι έχουν γυρίσει με βραβεία στις βαλίτσες τους. Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σάς τους συστήνει μέσα από μία δράση στο πλαίσιο της Αγοράς, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Γνωρίστε τους:
Άρτεμις Αναστασιάδου
Σκέιτ, ένα φόρεμα με πούλιες, ερωτικά σκιρτήματα. Αυτά είναι τα συστατικά της μικρού μήκους«I Am Mackenzie», που κέρδισε πρώτο βραβείο στο τμήμα Texas Shorts στο SXSW και προβλήθηκε στο London Film Festival. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της 40χρονης σκηνοθέτιδος και μοντέζ από τη Θεσσαλονίκη έχει τίτλο «Belongings»και βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης παραγωγού. «Είναι η ιστορία μιας κοπέλας που χάνει τη μητέρα της και μαζί με αυτήν το σπίτι και όλα όσα της ανήκουν. Στην πορεία τα ανακαλύπτει σε παζάρια και αντικερί στην Αθήνα», σημειώνει η Άρτεμις Αναστασιάδου.
Μυρσίνη Αριστείδου
Η μικρού μήκους «Άρια», με κεντρικό χαρακτήρα μια 16χρονη κοπέλα, έκανε πρεμιέρα στη Βενετία και ταξίδεψε στο Σάντανς, ενώ η «Σεμέλη» κέρδισε ειδικό βραβείο της Επιτροπής Generation KPlus στην Μπερλινάλε. Το σενάριο της πρώτης μεγάλου μήκους ταινία της, «Iris», συμμετέχει στο Crossroads της Αγοράς του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Κύπρο και η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της χρηματοδότησης.
Σοφία Γεωργοβασίλη
Έχοντας εμφανιστεί σε γνωστές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά (όπως το «Μαύρο λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη), η ηθοποιός Σοφία Γεωργοβασίλη πέρασε πίσω από τις κάμερες. Η μικρού μήκους ταινία της, «Προετοιμασία», έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Το μεγάλο μήκους ντεμπούτο της θα έχει τίτλο «Mignon» και διαδραματίζεται το 1997. Είναι «μια ιστορία ενηλικίωσης που σχετίζεται με μια ιστορία διαφθοράς, ιδωμένη μέσα από τα μάτια ενός 15χρονου κοριτσιού», σημειώνει η σκηνοθέτις.
Έμμα Δοξιάδη
Η πρόσφατη μικρού μήκους ταινία της, «Automatic», συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέας Υόρκης. Σε αυτήν, δύο κορίτσια συνειδητοποιούν πως βρίσκονται υπό απειλή όταν κατά λάθος φωτογραφίζουν κάτι που δεν έπρεπε. Η σκηνοθέτις δουλεύει ήδη πάνω σε δύο πρότζεκτ. «Γράφω ένα μεγάλου μήκους σενάριο που εμβαθύνει στην ιδέα και στους χαρακτήρες της μικρού μήκους μου, “Automatic”, ενώ δουλεύω και πάνω σε ένα σενάριο που βασίζεται στην πραγματική ιστορία μιας πολύ νεαρής, μα τρομακτικά θαρραλέας, γυναίκας στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», λέει η Έμμα Δοξιάδη.
Νεριτάν Ζιντζιρία
Η μικρού μήκους «Το χαμομήλι» (2012) έκανε πολλούς να συγκρίνουν τον Νεριτάν Ζιντζιρία με μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Αυτή την περίοδο ο 30χρονος σκηνοθέτης ολοκληρώνει το πρώτο του θεατρικό με τίτλο «Βελλερεφόντης», γραμμένο με μορφή αρχαίας τραγωδίας, και ετοιμάζει την πέμπτη του μικρού μήκους, ένα πειραματικό docufiction για έναν μοναχό που ασχολήθηκε αυτοδίδακτα με τη φωτογραφία στο Άγιο Όρος το 1930. Παράλληλα, το σενάριο της πρώτης του μεγάλου μήκους «Το ευαγγέλιο του Κίμωνα», που συμμετέχει στο Crossroads της Αγοράς του 60ού ΦΚΘ, «αναφέρεται σε μια ερωτική φαντασίωση που πηγαίνει πολύ στραβά».
Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη
Από τις πολυβραβευμένες και πολυταξιδεμένος δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη έχει συμμετάσχει με ταινίες της σε περίπου 400 Φεστιβάλ. Ήταν δύο φορές υποψήφια για βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (το 2015 και το 2017). Ετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, η οποία εκτυλίσσεται σε μια σχολή για επαγγελματίες γοργόνες στην Ιαπωνία. Εκεί, η Ακάμε μαθαίνει να κολυμπά δίπλα σε καρχαρίες και να κρατά την αναπνοή της, αλλά το ξύπνημα της επιθυμίας θα ξυπνήσει μυστικά ανάμεσα στους τοίχους της σχολής.
Βασίλης Κεκάτος
Ο πρώτος έλληνας σκηνοθέτης που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους ταινίας, ο Βασίλης Κεκάτος κάλυψε την «Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», καταφέρνοντας να συγκινήσει την κριτική επιτροπή του πρόσφατου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας του. «Πρόκειται για την επέκταση της “Απόστασης ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς”. Βρίσκουμε τους δύο χαρακτήρες που συναντήθηκαν στο βενζινάδικο εκείνη τη νύχτα και ακολουθούμε την ερωτική τους ιστορία σε ένα ρομαντικό road trip», λέει ο σκηνοθέτης. Φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανέθεσε στον Βασίλη Κεκάτο να σκηνοθετήσει τα σποτ της επετειακής διοργάνωσης. Αντλώντας έμπνευση από την ευχή «χρόνια πολλά», ετοίμασε τέσσερα υπέροχα κινηματογραφικά σποτ. «Σκεπτόμενος πως όταν γιορτάζει ένα Φεστιβάλ γιορτάζει και η πόλη του, ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπόρεσα να προσεγγίσω την πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν η ευαισθησία. Αναγνωρίζω τη Θεσσαλονίκη μέσα σε πολλά πρόσωπα και σώματα, κάθε φορά όμως αυτό που θα επέλεγα να κάνω θα ήταν να την κοιτάξω με ζεστασιά και να της ευχηθώ χρόνια πολλά μέσα από όλους αυτούς τους χαρακτήρες και τις φωνές που το σινεμά μού δίνει τη δυνατότητα να κατοικήσω, έστω και για μερικές στιγμές», σημειώνει ο σκηνοθέτης.
Στέλλα Κυριακοπούλου
Γεννημένη στο Νιου Τζέρσεϊ από έλληνες γονείς, η σκηνοθέτις Στέλλα Κυριακοπούλου ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 9 ετών. Σπούδασε γλυπτική, αλλά ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία. Η μικρού μήκους «Βόλτα» συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Σάντανς και κέρδισε το βραβείο «Women Film in Los Angeles». Η επόμενη μικρού μήκους ταινία της «Mom’s Movie» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Η Στέλλα Κυριακοπούλου ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη και αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια μεγάλου μήκους κωμωδία.
Νικόλαος Κυρίτσης
Μετά το μικρού μήκους σκηνοθετικό του ντεμπούτο με ήρωα έναν μοναχικό άνδρα (το «King Kong» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ), ο Νικόλαος Κυρίτσης ετοιμάζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. «Είναι μια δραματική ταινία μυθοπλασίας με τρεις εφήβους που αναγκαζονται να παλέψουν και να βρουν τις άκρες τους στην Αθήνα του τώρα, με τις κακουχίες και τις δυσκολίες της. Έρχονται αντιμέτωποι με τους ρόλους και τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν», σημειώνει ο σκηνοθέτης. Την παραγωγή της ταινίας έχει αναλάβει η Μαρία Δρανδάκη.
Ευθύμης Kosemund Σανίδης
Ο ελληνογερμανός σκηνοθέτης με καταγωγή από τη Μυτιλήνη έχει ήδη στο ενεργητικό του δεκάδες συμμετοχές σε μεγάλα ξένα Φεστιβάλ – ανάμεσά τους του Λοκάρνο και της Βενετίας. Ετοιμάζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, για την οποία σημειώνει: «Ο πυρήνας της αφήγησης ξεπηδά από το οικογενειακό μου παρελθόν και κοιτάζει τη σχέση πατέρα-γιου σε ένα σύγχρονο, αποκαλυπτικό περιβάλλον. Το φάντασμα του πατέρα, που πλανάται γύρω από μια κωμόπολη, θα συναντήσει έναν νεαρό άντρα που έχει μόλις φτάσει, ενώ ανεξήγητα γεγονότα αρχίζουν να εξαπλώνονται». Την παραγωγή έχει αναλάβει ο Γιώργος Τσούργιαννης.
Θανάσης Νεοφώτιστος
Ταυτότητα, προσδοκίες, επιθυμία. Τα ζητήματα αυτά κατέχουν κεντρικό ρόλο στις μικρού μήκους ταινίες του Θανάση Νεοφώτιστου, που έχουν ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές του κόσμου – κάνοντας μια στάση σε Βενετία και Τορόντο. Αυτή την περίοδο ο σκηνοθέτης ετοιμάζει την ταινία «Ο Πέτρος και ο λύκος», μια queer folk ιστορία ενηλικίωσης. Το πρότζεκτ, το οποίο συμμετέχει φέτος στο Crossroads της Αγοράς του 60ού ΦΚΘ, αναζητά χρηματοδότηση και συμπαραγωγό. Παράλληλα, όπως σημειώνει, γράφει «ήδη το σενάριο της επόμενης μεγάλου μήκους με τίτλο “Wild Boars” για μια έγκυο γυναίκα που αναζητά την ταυτότητά της για να γεννήσει».
Ζακλίν Λέντζου
Οικογενειακές σχέσεις, απώλεια, μοναξιά. Τα θέματα αυτά απασχολούν τη Ζακλίν Λέντζου, με τις μικρού μήκους της να έχουν ταξιδέψει σε Λοκάρνο, Βερολίνο και Κάννες. Ολοκληρώνει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, «Σελήνη, 66 ερωτήσεις», μια ιστορία για τη σχέση μιας κόρης με τον πατέρα της. Το πρότζεκτ, σε παραγωγή Φένιας Κοσοβίτσα, έχει ταξιδέψει στο MFI, το Τορίνο και το Σάντανς, ενώ φέτος συμμετέχει στο Agora Works in Progress. Προετοιμάζει ήδη τη δεύτερη ταινία της, με τίτλο«George», η οποία θα επικεντρώνεται και πάλι στη σχέση ενός πατέρα με την κόρη του, σε ένα άλλο στάδιο της ζωής τους, όταν το κορίτσι είναι πολύ μικρό.
Βαγγέλης Λυμπερόπουλος
Έπειτα από την επιτυχία της μικρού μήκους «Play» σε εγχώρια και διεθνή Φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Λυμπερόπουλος ετοιμάζει τη μεγάλου μήκους εκδοχή της. Στην ταινία, το παιχνίδι από μοχλός αποσυμπίεσης μετατρέπεται σε εμμονή για μια ομάδα ανθρώπων που επιζητούν απεγνωσμένα την ελευθερία που λείπει από τις ζωές τους. Εμβαθύνοντας στους χαρακτήρες, η μεγάλου μήκους ταινία πραγματεύεται την έννοια της ευθύνης ως τιμήματος της ελευθερίας. Η παραγωγή είναι της Foss Productions, με συμπαραγωγό την Play Productions, και βρίσκεται στο στάδιο της χρηματοδότησης.
Χρήστος Μασσαλάς
Σε δεκάδες ξένα Φεστιβάλ έχει συμμετάσχει με τις μικρού μήκους ταινίες του ο σκηνοθέτης Χρήστος Μασσαλάς. Το «Copa-Loca» έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάννες, ήταν υποψήφιο στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και συμμετείχε στην προκριματική φάση για τα Όσκαρ του 2019. Το Φεστιβάλ του Λοκάρνο τον επέλεξε ως έναν από τους 15 πιο πολλά υποσχόμενους νέους σκηνοθέτες. Το μεγάλου μήκους πρότζεκτ του, «Broadway», είναι «η ιστορία μιας συμμορίας μικρο-απατεώνων στη σύγχρονη Αθήνα, που έχει χορό, φτερά, κυνηγητά μέσα στη νύχτα, στοιχεία θρίλερ και μιούζικαλ».
Λουκιανός Μοσχονάς
Ο γεννημένος στην Αθήνα, με σπουδές στη Λιόν και τη Λιλ της Γαλλίας, 34χρονος Λουκιανός Μοσχονάς είναι ένας από τους πολλά υποσχόμενους νέους δημιουργούς του ευρωπαϊκού σινεμά. Το «Jeunes hommes à la fenêtre» κέρδισε βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για μικρού μήκους ταινία. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «La Casa d’Irene», ένα λοξό και ταξικό νουάρ ατελείωτων γκρεμισμάτων και ανακαίνισης σ’ ένα αθηναϊκό υπόγειο διαμέρισμα. Παράλληλα, αναπτύσσει και μια γαλλική ταινία.