TIFF58 – Κράτα την αναπνοή σου και βυθίσου στον κόσμο του VR

Ένα επαναστατικό διεθνές διαγωνιστικό τμήμα φέρνει το 58ο ΦΚΘ στους θεατές του. Μικρού μήκους ταινίες VR απ’ όλο τον κόσμο θα προβληθούν σε ειδικό χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, χαρίζοντας σε όλους μια αξέχαστη εμπειρία. Η εικονική πραγματικότητα γίνεται κομμάτι του Φεστιβάλ.

Της Γιάννας Σαρρή

– Πρόσεχε που πατάς

– το στρατιωτάκι νομίζω μου μιλάει

– φυσάει, κλείσε το παράθυρο

– αίμα είναι αυτό που κυλά στο πάτωμα;

– τελικά δεν είναι όλα μαύρα

– απόλυτη ησυχία

– κράτα την αναπνοή σου

– μοναδικό σπαθί, λίγοι μπορούν να το σηκώσουν

– νομίζω με κοιτάζει το φορτηγό

– η κατσαρόλα πάντα τόσο δυνατό θόρυβο κάνει;

– αύριο θα ξυπνήσω;

– δε περίμενα να σε γνωρίσω έστω και αν δε μπορώ να σε δω

– μα σου λέω κάτι συμβαίνει

– πόσοι άνθρωποι διασχίζουν τη θάλασσα καθημερινά…

– είσαι δίπλα μου, αλλά είσαι εδώ;

– πετάω; Πέφτω!

– μα σίγουρα τον είδα να περπατά γυμνός δίπλα μου

– από τη πρώτη στιγμή κατάλαβα….

Αλλά; Πως πραγματικά αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο; Είναι όλα τόσο κοντά μας αλλά και πάλι τόσο μακριά; Στο σινεμά που ακριβώς βρισκόμαστε; Στον κόσμο τους; Στον δικό μας; Είναι όλα δίπλα μας αλλά δε μπορούμε να τα πιάσουμε, να τα μυρίσουμε, να τα σπρώξουμε, να μας απειλήσουν. Προτιμάμε πραγματικά να κλειστούμε σε μια σκοτεινή αίθουσα με άλλους 200 άγνωστους ή να ταξιδέψουμε νοητικά σε καταστάσεις, μέρη, περιπέτειες που δε μπορούμε να φανταστούμε – που φοβόμαστε να φανταστούμε – που έχουμε όμως ζήσει κάποια στιγμή – ή μας τρομοκρατεί η ιδέα να ζήσουμε. Και όμως, υπάρχει ένα κομμάτι των καλλιτεχνών που ασχολούνται με τον κινηματογράφο που θέλουν να μας μάθουν, να μας γνωρίσουν, να μας τρομάξουν, να μας φέρουν κοντά με όλα όσα φοβόμαστε, σε όλα όσα ίσως δε ζήσουμε ποτέ, να μας θυμίσουν αυτά που μας συγκίνησαν και μας άλλαξαν τη ζωή. Επιλέγουν όμως ένα διαφορετικό δρόμο. Δρόμο βιωματικό/εμπειρικό παρόλα αυτά όμως μας βάζει βαθειά στη πορεία του. Είναι αληθινός ή ψεύτικος; Τον βιώνουμε; Τον ακουμπάμε; Τον κατανοούμε; Συμφωνούμε; Διαφωνούμε; Δε ξέρω την απάντηση, είναι νωρίς να πούμε με σιγουριά. Ο κινηματογράφος τον αναζητά παραπάνω από 100 χρόνια και δεν υπάρχει ακόμα απάντηση. Γι’ αυτό άλλωστε και ψάχνει νέους δρόμους έκφρασης. Αναζητά μέσα από τη τεχνολογία, την εξέλιξη. Σπάει τα στεγανά της γραμμικής αφήγησης και βάζει τον θεατή στον κεντρικό ρόλο. Του δίνει την επιλογή – που να στρέψει το βλέμμα του – ποιον πρωταγωνιστή να ακολουθήσει με το βλέμμα του – από ποια κάμερα να το δει – με ποια γωνία λήψης – να προτιμήσει τον κίτρινο τοίχο ή τον γκρι;

Θα γίνω σκηνοθέτης/μοντέρ/σεναριογράφος/φωτογράφος ή θα παραμείνω ο θεατής και θα κατασκευάσω τη σχέση μου με την οθόνη και τον δημιουργό από την αρχή;

Ίσως τελικά να μην έρχεται το τέλος του κινηματογράφου αλλά ο επαναπροσδιορισμός του. Η κινηματογραφική ταυτότητα είναι ρευστή – αν δεν ήταν θα την είχαμε ξεχάσει ήδη, δε θα ήταν μέρος της καθημερινότητας μας, δε θα γράφαμε για αυτή, δε θα σπαταλάγαμε το χρόνο μας για να βλέπουμε ταινίες, να μοιραζόμαστε εμπειρίες με άγνωστους σε σκοτεινά δωμάτια. Πόσα όμως θα ήταν αυτά που θα είχαμε χάσει τόσα χρόνια;Πόσα μέρη δεν θα είχαμε επισκεφθεί νοητικά ή στην πραγματικότητα; Η ζωή μας θα ήταν μόνο με χρώμα και μονοδιάστατη. Αλλά δε φοβόμαστε να δοκιμάσουμε το νέο, να αναζητήσουμε τις εμπειρίες που έρχονται – και ας είναι τρομακτικές, ας είναι αστείες. Ελάτε να βάλουμε τη κάσκα και τα ακουστικά και να ταξιδέψουμε μαζί στο μέλλον του κινηματογράφου – την Εικονική Πραγματικότητα.


VR
Η γενική είσοδος ανά προβολή ορίζεται στα πέντε ευρώ (5€). Οι προβολές γίνονται σε καθημερινή βάση 16:00-19:00 κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ (3-12 Νοεμβρίου 2017). Εισιτήρια για τις VR προβολές μπορείτε να προμηθευτείτε μόνο στο INVR (Αριστοτέλους 6, 2310 228228) πριν την έναρξη της προβολής. Δεν παρέχεται η δυνατότητα κράτησης θέσης ή προαγοράς εισιτηρίου. Οι προβολές γίνονται στα αγγλικά ή με αγγλικούς υπότιτλους. Δεν ισχύουν εκπτώσεις, διαπιστεύσεις, προσκλήσεις προβολών και κουπόνια προβολών.

Thessaloniki International Film Festival