TIFF58 – Το Ελληνικό Σινεμά

**Scroll down for english**

Το ελληνικό σινεμά θα βρίσκεται στον πυρήνα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση στηρίζει τους Έλληνες δημιουργούς μέσα από όλες τις δράσεις της: Το πρόγραμμα ταινιών, το αναπτυξιακό κομμάτι της Αγοράς και τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017

Φέτος η προκριματική επιτροπή που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου αποτελούνταν από τους  Σοφία Εξάρχου (σκηνοθέτιδα), Γιώργο Τσούργιαννη (παραγωγό) και Αντώνη Κοτζιά (VFX Supervisor, ιδιοκτήτης Yafka Studios).

Ήδη από πέρυσι, διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος. Το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ωστόσο φιλοξενεί ορισμένα ανεξάρτητα βραβεία που ενισχύουν το ελληνικό σινεμά:

 1. Το Βραβείο Κοινού FISCHER.
 2. Η ΕΡΤ θα απονέμει βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε μια ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017.
 3. Το Βραβείο της διεθνούς κριτικής FIPRESCI.
 4. Το Βραβείο των ελλήνων κριτικών – ΠΕΚΚ.
 5. Τα Βραβεία Νεότητας (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής), που δίνει επιτροπή φοιτητών των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.

Όπως και πέρυσι, η διαδικτυακή πλατφόρμα Festival Scope –απ’ τα σημαντικότερα εργαλεία για τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου παγκοσμίως- θα προβάλει όλες τις ελληνικές ταινίες του προγράμματος και το κόστος της δράσης θα καλύπτεται από το Φεστιβάλ.

Επιπλέον, συνεχίζεται η εξαιρετικά επιτυχημένη υπηρεσία διασύνδεσης (matchmaking) Ελλήνων σκηνοθετών με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου στο πλαίσιο του τμήματος Αγορά.

Στο πρόγραμμα του 58ου ΦΚΘ θα δούμε συνολικά 33 μεγάλου μήκους ταινίες:

– 20 ταινίες σε πρώτη προβολή

– 5 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα

– 2 καθολικά προσβάσιμες ταινίες

– 2 ταινίες σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ

– 1 ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή

– 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»

Επίσης θα προβληθούν οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 


Επίσημη Πρώτη

Πρωτοεμφανιζόμενοι πολλά υποσχόμενοι σκηνοθέτες καθώς και έμπειροι δημιουργοί μάς εμπιστεύτηκαν φέτος τις ταινίες τους. Στο 58ο ΦΚΘ θα δούμε σε πρώτη προβολή 19 φιλμ, τρία εκ των οποίων συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης. Σας τα παρουσιάζουμε σε αλφαβητική σειρά:

Αγκάθι του Γαβριήλ Τζάφκα: Οι νιόπαντροι Λίζα και Γιάκομπ ετοιμάζονται για το μήνα του μέλιτος στην επαρχία της Δανίας. Ο Γιάκομπ δεν γνωρίζει τον προορισμό, αφού η Λίζα σχεδίασε τα πάντα μυστικά. Σύντομα η αγάπη τους θα δώσει τη θέση της στον φόβο. Μια συμπαραγωγή Δανίας-Ελλάδας με δανούς ηθοποιούς (Νέελ Ρόνχολτ, Γιένς Σέττερ Λάσσεν), που συμμετείχε στα Works in Progress της Αγοράς του 57ου ΦΚΘ, όπου απέσπασε το βραβείο Eurimages Lab Award.

Γυναίκες που περάσατε από δω του Σταύρου Τσιώλη: Ο σκηνοθέτης επιστρέφει με το απολαυστικό γνώριμο ύφος του. Δύο άντρες φυλάνε τσίλιες σε ένα σπίτι όπου παράνομα χτίζεται ένα δωμάτιο. Θα συναντήσουν πολλούς περαστικούς που προσποιούνται τους αθώους διαβάτες, θέλοντας να πετύχουν τη σύλληψή τους. Κι όμως υπάρχει κάτι που τους ενώνει όλους: η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή. Με τους Κ. Τζούμα, Ε. Λίτση, Τ. Χρυσικάκο, κ.ά.

Επαφή του Τώνη Λυκουρέση: Άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι παγιδεύονται σε πέντε σταματημένα ασανσέρ στη διάρκεια ενός μπλακ άουτ. Δεν υπάρχει επικοινωνία, μόνο θυμωμένοι άντρες και γυναίκες. Μια κόλαση σε 4 τετραγωνικά. Με τους Ν. Mεντή, Ά. Σακελλαρίου, Χρ. Λούλη, Α. Aϊδίνη, Βασίλη Κουκαλάνι κ.ά. (συμμετοχή στα Works in Progress της Αγοράς του 57ου ΦΚΘ).

Η επιφάνεια των πραγμάτων της Νάνσυς Μπινιαδάκη: Ένας αστικός μύθος μιλά για ένα κορίτσι που παρασύρθηκε τη δεκαετία του ’80 από ένα αρχαίο υπόγειο ποτάμι που κανείς δεν έχει δει. Σήμερα μια νεαρή ανθρωπολόγος συναντά τις τρεις καλύτερες φίλες της και μια καθηγήτριά τους για να μάθει τι πραγματικά συνέβη. Με τις Μ. Σκουλά, Μ. Καλλιμάνη, Θ. Μπαζάκα, Μ. Τριανταφυλλίδου (συμμετοχή στα Works in Progress του 57ου ΦΚΘ).

Η μπλε βασίλισσα του Αλέξανδρου Σιπσίδη: Μια ληστεία γίνεται η αφετηρία για μια ανατρεπτική ιστορία με διαφορετικές εκδοχές, όσες και οι οπτικές γωνίες τεσσάρων χαρακτήρων που συναγωνίζονται σε απληστία, με «έπαθλο» τη «Μπλε Βασίλισσα», ένα από τα σπανιότερα διαμάντια του κόσμου. Με τους Ράσμι Σούκουλη, Μιχάλη Οικονόμου, Δημήτρη Ήμελλο, κ.ά.

Η τέχνη καταστρέφει του Νίκου Κορνήλιου: Ένας διάσημος ηθοποιός, μετά από ένα έμφραγμα, καλεί κοντά του τις δύο κόρες του που ζουν στο εξωτερικό, και τους ζητά να ανεβάσουν μαζί έναν «Μάκβεθ για τρεις». Στις πρόβες θα έρθουν στην επιφάνεια σκληρές αλήθειες και βαθιά τραύματα. Με τους Κώστα Αρζόγλου, Aurora Marion, Katia Leclerc O’ Wallis.

Ιερόσυλοι της Μάρσας Μακρή: Απομονωμένοι στο διαμέρισμά τους, μια όμορφη αεικίνητη γυναίκα και ένας κατάκοιτος άντρας μοιράζονται μια ζωή διόλου ειδυλλιακή, μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, όπου φόβος, οργή, ψευδαίσθηση, δέος και επιθυμία, εναλλάσσονται διαρκώς και με ταχύτητα. «Η Ωραία και το Τέρας», χωρίς τον Έρωτα. Με τους Λουκία Μιχαλοπούλου και Blaine L. Reininger.

Ιστορίες χωρίς χρόνο του Βασίλη Ραΐση: Ο Νίκος και η Έλενα γνωρίζονται από παιδιά. Τους βλέπουμε σε έξι διαφορετικές φάσεις της ζωής τους, σε καθεμιά από τις οποίες ωστόσο, κάτι τους εμποδίζει από το να γίνουν ζευγάρι. Ποιο θα είναι το φινάλε της ιστορίας τους; Με τους Ν. Δραγούμη, Δ. Καραναστάση, Κ. Καράντη, Ν. Αλεξίου, κ.ά.

Ο γιος της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου: Ο 11χρονος Μίσα καταφθάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, μετά από ένα διάστημα αποχωρισμού. Στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Ο Μίσα θα αποδράσει από την καταπιεστική καθημερινότητά του μέσα από τη φαντασία του και τα αγαπημένα του παραμύθια (Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Τραϊμπέκα). Με τους Θανάση Παπαγεωργίου, Βάλερι Τσεπλάνοβα, Βίκτορ Κόμουτ.

Πολυξένη της Δώρας Μασκλαβάνου: Το 1955 ένα ζευγάρι επιφανών Κωνσταντινουπολιτών υιοθετούν την ορφανή 12χρονη Πολυξένη. Το κορίτσι, το οποίο αποχωρίζεται τον μικρότερο αδερφό της, θα μεγαλώσει με λαμπρές υποσχέσεις, αλλά θα δώσει και μάχες για να υπερασπιστεί όσα της ανήκουν (συμμετοχή στα Works in Progress της δράσης «Thessaloniki Goes to Cannes», Φεστιβάλ Καννών 2017). Με τους Κάτια Γκουλιώνη, Ozgur Emre Yildirim, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλλα Καραζήση.

Ρόζμαρι του Άδωνι Φλωρίδη: Έχοντας ξεμείνει από ιδέες, ο συγγραφέας μιας τηλεοπτικής σαπουνόπερας αρχίζει να παρακολουθεί τους «δυσλειτουργικούς» γείτονές του και να αντλεί έμπνευση από τις ζωές τους. Ίσως όμως η πραγματικότητα να ξεπερνά τις προσδοκίες ή τη φαντασία του. Με τους Νιόβη Χαραλάμπους, Γιάννη Κόκκινο, κ.ά.

Στην R΄ της Κινηματογραφικής Ομάδας «Στην R΄»: Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι από διαφορετικούς κόσμους, ερωτεύονται. Όταν τελειώσει το καλοκαίρι, θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιστροφή στην κανονικότητα, ανακαλύπτοντας τις διαφορές αλλά και τις (όποιες) ομοιότητές τους, σε αυτή την αμιγώς ανεξάρτητη, συλλογική παραγωγή.

Χρόνια πολλά του Χρίστου Γεωργίου: Βγαίνοντας από την αστυνομική κλούβα, ο Γιώργος έρχεται αντιμέτωπος με την έφηβη κόρη του, η οποία είναι ανάμεσα στους διαδηλωτές. Προκειμένου να βρουν τις χαμένες ισορροπίες μεταξύ τους, πατέρας και κόρη θα περάσουν μερικές μέρες μαζί στο εξοχικό της οικογένειας. Με τους Ν. Κουρή, Δ. Ήμελλο, Μ. Αλικάκη (συμμετοχή στα Works in Progress της δράσης «Thessaloniki Goes to Cannes», Φεστιβάλ Καννών 2017).

4 μέρες του Μιχάλη Γιαγκουνίδη: Αρκεί μια τυχαία –ή όχι και τόσο- συνάντηση για να σου αλλάξει τη ζωή. Ένα μυστηριώδες αγόρι παρακολουθεί μια μοναχική κοπέλα. Οι δυο τους διψούν για ένα happy end: σιγά-σιγά θα έρθουν κοντά και θα ανοιχτούν μεταξύ τους, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Με τους Κλαίρη Γραμματίκη, Γιάννη Παπαδόπουλο.

Do it Yourself του Δημήτρη Τσιλιφώνη: Ένας μικροαπατεώνας συμφωνεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα βίντεο που θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και έχει σκοπό να αποκαταστήσει την δημόσια εικόνα ενός παράνομου επιχειρηματία. Όταν όμως καταλάβει ότι θα είναι το επόμενο θύμα του, πρέπει να σώσει τη ζωή του μέσα σε λίγες μόνο ώρες, σε αυτή την απολαυστική ταινία δράσης. Με τους Κ. Ασπιώτη, Μ. Αλικάκη, Μ. Παπαδημητρίου, Α. Ξάφη, Θ. Πάνου, Χρ. Λούλη.

Love Me Not του Αλέξανδρου Αβρανά: Ένα ευκατάστατο ζευγάρι προσλαμβάνει μια νεαρή μετανάστρια ως παρένθετη μητέρα. Μια απρόσμενη φιλία ξεκινά ανάμεσα στις δυο γυναίκες της ιστορίας, ώσπου ένας αινιγματικός θάνατος θα τινάξει τα πάντα στον αέρα. Με τους Ελένη Ρουσσινού και Χρήστο Λούλη στους βασικούς ρόλους. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

People του Παύλου Ιορδανόπουλου: Άνθρωποι καθημερινοί, της διπλανής πόρτας, μοιράζονται on camera τις αλήθειες τους, μας κάνουν μάρτυρες σε προσωπικές ιστορίες που συγκινούν και σοκάρουν, σκιαγραφώντας τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με τους Στ. Μυλωνά, Στρ. Βουραζέρη, κ.ά.

The Ox του Γιώργου Νικόπουλου: Ένα πειραματικό animation χωρίς λόγια που διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό τόπο. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοί του, υποδουλωμένοι όλη τους τη ζωή στην εξουσία, πασχίζουν να μετατρέψουν τη γη τους σε «χρυσό βασίλειο» ρίχνοντας ένα λίπασμα χρυσού στα σπαρτά. Η σωτηρία τους θα έρθει από ένα γενναίο κορίτσι.

 

Too Much Info Clouding Over My Head του Βασίλη Χριστοφιλάκη: Μια ανατρεπτική κωμωδία με ήρωα έναν φιλόδοξο τριαντάρη σκηνοθέτη σε υπαρξιακή κρίση, ο οποίος μπαίνει σε περιπέτειες προσπαθώντας να μαζέψει χρήματα για μια ταινία που δεν θέλει να κάνει. Με τους Κίττυ Παϊταζόγλου, Νικολίτσα Ντρίζη, Ζήση Ρούμπο, Ελένη Ουζουνίδου.

USSAK… χρόνια μετά του Κυριάκου Κατζουράκη: Σε μια χώρα κάπου στο κοντινό μέλλον μια κοινότητα περιθωριακών, βουτηγμένη στην παρακμή και την παράνοια, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, κόντρα σε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Με τους Κ. Γέρου, Γ. Τσορτέκη, Θ. Τζήμου, Δ. Πουλικάκο.


Μια δεύτερη ματιά

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 58ου ΦΚΘ θα προβληθούν επίσης 6 φιλμ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα στις αίθουσες (σε αλφαβητική σειρά):

Γραμμές του Βασίλη Μαζωμένου: Στη σημερινή Ελλάδα, επτά άνθρωποι φτάνουν στα όρια τους. Τους ενώνει η ίδια πράξη: ένα τηλεφώνημα σε ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, στην «γραμμή ζωής». Με τους Α. Καλαϊτζίδου, Θ. Πάνου, Τ. Νούσια, κ.ά.

Ληξούρι, αντίο του Μάκη Μωραΐτη: Ένας άγγελος κατεβαίνει στη γη και αφηγείται σε ένα αγόρι την παρελθούσα, την τωρινή και τη μελλοντική ζωή του, σε ένα νοσταλγικό κολάζ στιγμών και προσώπων. Με τους Κ. Καρβουνιάρη, Α. Βλησίδη, κ.ά.

Τέλειοι ξένοι του Θοδωρή Αθερίδη: Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, μια παρέα φίλων παίζει το παιχνίδι της αλήθειας, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο των κινητών τους τηλεφώνων. Τα μυστικά τους θα φέρουν τα πάνω κάτω. Με τους Σμ. Καρύδη, Θ. Αθερίδη, Μ. Ναυπλιώτου, κ.ά.

The Great Eastern των Λάκη και Άρη Ιωνά (The Callas): Σε ένα ερημικό νησί, πέντε άνθρωποι περιμένουν να επιβιβαστούν στο υπερωκεάνιο «The Great Eastern». Η απομόνωση, ο ερωτισμός και οι προσδοκίες τους κορυφώνονται, πυροδοτώντας τη μεγάλη έκρηξη. Με τους Ηρώ Σοφουλάκη, Δημήτρη Πολιτάκη κ.α.

Success Story του Νίκου Περάκη: Ένας ψυχίατρος γνωρίζει μια νεαρή ηθοποιό κι ανάμεσά τους γεννιέται, κόντρα στα προγνωστικά, ένας «άνισος» έρωτας. Όταν όμως περάσει το αρχικό πάθος, θα έρθει η σύγκρουση. Με τους Κ. Μαρκουλάκη, Τ. Σωτηροπούλου, Π. Μουζουράκη, κ.ά.


Ειδική προβολή

Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου: Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει τη συναρπαστική ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Λικ Μπεσόν το φιλμ Απέραντο γαλάζιο. Την αφήγηση κάνει ο γαλλοαμερικανός ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ, που γνωρίσαμε από την ίδια ταινία. Το Dolphin Man συμμετείχε στα Works in Progress της δράσης «Thessaloniki Goes to Cannes» που παρουσιάστηκε στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.


Ξεπερνώντας τα σύνορα

Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται σε πρεμιέρα τρεις ταινίες από σκηνοθέτες ή συντελεστές που είτε είναι ελληνικής καταγωγής και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό είτε είναι ξένοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:

Στην περιπέτεια West of Sunshine του Jason Raftopoulos ένας άνδρας χωμένος στο τζόγο και τα χρέη, έχει λιγότερο από 24 ώρες για να ξεπληρώσει ό,τι χρωστά, μέχρι που η άφιξη του μικρού γιου του, θα ανατρέψει τα σχέδιά του.

Με φόντο τη Νέα Υόρκη, το Everything is Wonderful της Πία Μέχλερ εστιάζει στη φιλία μεταξύ δυο γυναικών μεταναστών, της Μαρίας (Τόνια Σωτηροπούλου) και της Λένα (Πία Μέχλερ), που κυνηγούν την ευτυχία και τεστάρουν σκληρά τα όρια της ελευθερίας τους.

Βασισμένη σε πραγματική ιστορία, η ταινία Νύφη του ISIS του Μορτέζα Τζαφαρί αφηγείται την ιστορία της Αμινέ, που δραπετεύει από την αιχμαλωσία της ISIS και βρίσκεται φυλακισμένη στο σπίτι της από τον πατέρα της που θεωρεί ντροπή την εγκυμοσύνη της. Τελικά, θα βρει καταφύγιο στην Ελλάδα.


Μικρού μήκους

Απολαύστε στο Φεστιβάλ τις 17 βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του πρόσφατου 40ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.


Καθολικά προσβάσιμες προβολές

Το 58ο ΦΚΘ συνεχίζει και μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Φέτος παρουσιάζει δύο κλασικές κι αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές: Το προξενιό της Άννας του Παντελή Βούλγαρη (1972) και Θου – Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ του Θανάση Βέγγου (1969). Οι ταινίες θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing] με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.


Η χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά: Εξώστης Α΄και Β΄

Ανακαλύψτε (ξανά) δύο σπάνιες ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν σε κόπιες 35 mm στο 58ο ΦΚΘ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά: Εξώστης Α’ και Β’», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου). Πρόκειται για τις ταινίες Ανοιχτή επιστολή του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (1967) και Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο του Κώστα Φέρρη (1975).


Film Forward

Στο τμήμα >>Film Forward, όπου παρουσιάζονται ταινίες που σπάνε τα όρια της φόρμας και πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα, θα προβληθούν μεταξύ άλλων, και 5 μικρού μήκους ταινίες ελλήνων δημιουργών: Η 8η ήπειρος του Γιώργου Ζώη, A Manifesto for the Un-communal του Σύλλα Τζουμέρκα και οι 3 ταινίες της Εύας Στεφανή, Ακρόπολη, O ναός της παρθένου και Χειρόγραφο.


Τα ελληνικά της Αγοράς

Η Αγορά του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το πολύτιμο εργαλείο όλων των επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου όπου γεννιέται το σινεμά του αύριο, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 4 έως τις 11 Νοεμβρίου 2017, στην Αποθήκη Γ΄ (Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Φέτος, το 13ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και το τμήμα Agora Works in Progress φιλοξενούν, μεταξύ άλλων ταινιών τις εξής ελληνικές παραγωγές:

13ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads:

 1. Avanos, Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Χαραμής, Παραγωγή: Κώστας Μπαλιώτης – 2D2R, Ελλάδα
 2. Girl without Clothes (Κορίτσι χωρίς ρούχα), Σκηνοθεσία: Γιάννης Κορρές, Παραγωγή: Αλέξης Πηλός – Zero-Zero Productions, Ελλάδα
 3. Un Peu De Chaos Inexplicable (Ένα μικρό ανεξήγητο χάος), Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Γιώργος Γκικαπέππας – Film Society, Ελλάδα
 4. We Kiss in Dark Nightclubs and I Explain, Σκηνοθεσία: Δάφνη Χαιρετάκη, Παραγωγή: Jasmina Sijercic – Bocalupo Films, Συμπαραγωγή: Γιώργος Τσούργιαννης – Horsefly Production, Γαλλία-Ελλάδα

Agora Works in Progress:

 1. The Waiter, Σκηνοθεσία: Στιβ Κρικρής, Παραγωγή: Στιβ Κρικρής – Filmiki Productions, Συμπαραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Ελλάδα
 2. Unpleasant (Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος), Σκηνοθεσία: Γιώργος Γεωργόπουλος, Παραγωγή: Γιώργος Γεωργόπουλος – Multivision, Συμπαραγωγή: Αντώνης Κοτζιάς – Yafka, Ελλάδα
 3. Zizotek, Σκηνοθεσία: Βαρδής Μαρινάκης, Παραγωγή: Κωνσταντίνος Βασίλαρος – StudioBauhaus, Συμπαραγωγή: Red Carpet Films, Ελλάδα, Βουλγαρία – Η ταινία συμμετείχε στο Crossroads Co-production Forum 2012


ENGLISH VERSION:

FOCUS ON GREEK CINEMA

Greek cinema is in the spotlight during the 58th Thessaloniki International Film Festival.
TIFF continues to support the local film production via a wide network of initiatives that further promote the Greek films of this year’s edition in the festival’s program, Agora Industry and parallel events.

33 Greek feature films in total will be screened in the 58th TIFF:
• 19 films produced in Greece and in co-production with other countries will have their Greek premiere in Thessaloniki (“First Run”).
• 3 films by directors who live abroad or are based in Greece will also be screened for the first time in this year’s edition (“Beyond Borders”)
• 6 films that have already had their Greek premiere will be presented as well
(“A Second Viewing”)
• 2 classic Greek films will be screened in accessibility format for all viewers
• 2 rare Greek films of the 60s and 70s will be screened in 35mm copies
• 1 special screening of Lefteris Charitos’ documentary Dolphin Man about Jacques Mayol, the legendary free-diver who inspired Luc Besson’s cult-movie Le Grand Bleu, will also take place in the 58th TIFF.

In addition, 5 short films by distinguished Greek filmmakers will also be presented as part of the festival’s >>Film Forward section, as well as the 17 award-winning films of the 2017 International Short Film Festival in Drama.

Greek Film Festival 2017
The Greek Film Festival, launched last year, is of non competitive character, but showcases 6 independent awards that accompany the Greek films of this year’s edition: the Fischer Audience Award, the FIPRESCI Award, the Pan-Hellenic Film Critics Association’s Award, the ERT S.A. Hellenic Broadcasting Corporation Award (3,000 euro to a film of the “First Run” section), and the Youth Jury Awards (Best Film and Jury Special Youth Jury Award, both bestowed by students of Universities of Thessaloniki).

Before the final selection of the films participating in the Greek Film Festival 2017, a pre-selection stage took place, with the assistance of a three-member committee that consisted of Sofia Exarchou (director), Yorgos Tsourgiannis (producer) and Antonis Kotzias (VFX supervisor, Yafka Studios Founder).

Festival Scope
Following TIFF’s successful collaboration with Festival Scope in last year’s edition, the Greek films of the 58th TIFF will be available at the popular online platform for one month after the end of the event, thus giving to film professionals worldwide the opportunity to watch them.

These are the Greek films that will be screened in the 58th TIFF:

First Run
Newcomers as well as established filmmakers have entrusted us with their latest works. These are (in alphabetical order) the 19 Greek films that will have their premiere in Thessaloniki, three of which will participate in the International Competition section:

4 Days by Michalis Giagkounidis: A mysterious boy is following around a lonely girl. Was their meeting luck, chance or destiny? Their lives will change, as they slowly become open to each other and the rest of the world.

Approach by Τony Lykouressis: Strangers find themselves trapped inside five elevators that break down. Tension rises. There is no communication; just angry men and women bringing the worst out of each other. This is hell in 4m²… (Agora Works in Progress, 57th TIFF).

Back Held Hands by Nikos Kornilios: After suffering a heart attack, a famous actor invites his two daughters to return to Greece and join him in a “Macbeth for three” performance. The rehearsals will reveal all their harsh truths and emotional traumas.

Blue Queen by Alex Sipsidis: An armed robbery is the starting point of an unpredictable story that unfolds in four different versions; one for each of the film’s characters who rival over the “Blue Queen”, one of the world’s most rare diamonds.

Do It Yourself by Dimitris Tsilifonis: A small-time crook agrees to star in a viral video that will restore the image of a businessman who acts against the law. When he realizes that he is the next victim in this man’s list, he struggles to save himself at any cost, in this suspenseful action film.

Happy Birthday by Christos Georgiou: When George runs out of the police riot bus and sees his daughter among the demonstrators facing him, he and his wife decide that father and daughter should go to their country home for a few days, to keep her safe and see if they can salvage their relationship (Crossroads 53th TIFF, Works in Progress – «Thessaloniki Goes to Cannes» event, Cannes FF 2017).

Love Me Not by Alexandros Avranas: A wealthy couple hires a young migrant to be their surrogate mother. An unusual friendship develops between the two women, but it is disrupted by an enigmatic sudden death.

People by Pavlos Iordanopoulos: Everyday people create fictional characters and share their personal stories on camera, highlighting thus various segments of modern society. The viewers become witnesses of their happy and sad moments, ups and downs.

Polixeni by Dora Masklavanou: In 1955 a couple of prominent Greek Istanbulites adopt an orphan Greek girl, twelve-year-old Polyxeni, who is separated from her younger brother. She embarks on a new life and a future that looks bright, but she will have to defend what’s rightfully hers (Works in Progress – «Thessaloniki Goes to Cannes» event, Cannes FF 2017).

Rosemarie by Adonis Florides: A burned out soap opera writer turns his gaze upon his dysfunctional neighbours to become inspired by their lives. However, reality surpasses his imagination and expectations in ways that he had never thought.

Sacrilege by Marsa Makri: Isolated in their labyrinthine apartment, a beautiful restless woman and a sick bed-ridden man (played by Blaine L. Reininger) share their common but in no way idyllic life. They are “The Beauty and the Beast”, but with the absence of Love.

Son of Sofia by Elina Psykou: 11-year-old Misha flies from Russia to Athens in the summer of 2004, to join his mother, Sofia, after having spent a long time apart. A father is waiting for him there. Misha will try to escape from his new oppressive routine via his imagination and favourite fairy tales (Best International Narrative Feature, Tribeca FF 2017).

The Ox by Giorgos Nikopoulos: An experimental animation film that unfolds an unusual story set in an imaginary land; its aged inhabitants are forced to transform their earth into a golden kingdom by adding a magic fertilizer to their crops. A fearless girl will be their savior.

The Surface of Things by Nancy Biniadaki: An urban legend of Athens says that in the 80s a girl was swept away by an ancient underground river that nobody has ever seen. Today a young anthropologist is researching the case, interviewing the girl’s three best friends and their former history teacher (Agora Works in Progress, 57th TIFF).

Thorn by Gabriel Tzafka: Newlyweds Lisa and Jacob leave for their honeymoon somewhere in the Danish countryside. Their love and faith for each other will soon turn into bitterness and fear. The film, a Danish-Greek production with Danish cast, was bestowed the Eurimages Lab Award in the Agora Works in Progress of the 57th TIFF.

Timeless Stories by Vassilis Raisis: Nikos and Elena know each other since they were children. The film follows them in six different phases of their lives. In each one, however, something always prevents them from becoming a couple. How will their story end?

Too Much Info Clouding over My Head by Vassilis Christofilakis: The life of an overanxious young director searching for success is further complicated when he is forced to raise money for a movie screenplay he detests, in this laid-back comedy.

Women Who Passed My Way by Stavros Tsiolis: The acclaimed Greek director returns with a bittersweet story about the need for human contact. Two men are hired to keep watch on a home in Athens, where a room is illegally built. They will meet many passers-by, some of whom are in fact building inspectors attempting to catch them in the act.

To R – Cinema Group “To R”: A boy and a girl coming from different worlds fall in love. When summer is over, they will face the shackles of their normal routine and discover what binds them and what breaks them apart.

A Second Viewing
These films, that have already had their premiere, will be screened at the 58th TIFF as part of the Greek Film Festival 2017 (in alphabetical order):

Goodbye Lixouri by Makis Moraitis: An angel comes to earth and tells a boy about his past, present and future life, in this nostalgic collage of life snapshots, testimonies and people, set in the Greek island of Kefalonia.

Lines by Vassilis Mazomenos: In contemporary Greece, seven people are pushed to their limits, dealing with the aftermath of the Greek crisis. Although different, they are connected by a common last hope: a phone call to the psychological support center called “life line”.

Perfect Strangers by Thodoris Atheridis: A remake of Paolo Genovese’s film of the same title, the film centres on a group of friends who get together for a dinner and decide to share the content of their text messages, emails and phone calls. After that, their relationships will never be the same again.

Success Story by Nikos Perakis: In a country in deep crisis, two worlds collide: the bourgeois milieu of an intellectual psychiatrist, and the humbler, but no less ambitious world of a beautiful working class actress. They fall in love, but they will soon have to face reality.

The Great Eastern by Lakis and Aris Ionas / The Callas: Five people are waiting on a rocky isolated island for the ocean liner The Great Eastern to pick them up in a journey towards hope. Their isolation, lust and expectations escalate, triggering a series of unexpected events. The film features music by Greek duo The Callas and Sonic Youth’s Lee Ranaldo.

USSAK…years later by Kyriakos Katzourakis: In a suffering country somewhere in the near future, a community of misfits who live in a state of decadence and paranoia, tries to claim a decent life, fighting against an authoritarian oppressive regime.

Beyond Borders
Everything is Wonderful by Pia Mechler: Set in New York, the film tells the story of the friendship between two European immigrants; Maria (played by Greek actress Tonia Sotiropoulou) and Lena (played by the director herself) during one intense week, as they struggle to find happiness and test the limits of their freedom.

ISIS Bride by Morteza Jafari: Based on a true story, the film looks at a young woman who escapes after months of being held as a hostage by ISIS, but finds herself imprisoned by her father who feels disgraced by her pregnancy. She manages to flee to Greece where she is hospitalized in critical condition.

West of Sunshine by Jason Raftopoulos: A man has less than a day to pay back his debt to a violent loan shark. When his young son arrives, everything is turned upside down; now he has to let go of his past and embrace his new self.

Special Screening
Dolphin Man by Lefteris Charitos: The documentary masterfully unfolds the life story and legacy of Jacques Mayol, the greatest free-diver in recorded history, whose life became the inspiration for Luc Besson’s cult-movie Le Grand Bleu. Dolphin Man is narrated by the actor Jean-Marc Barr, who embodied Mayol in Besson’s film.

Accessibility format screenings
The TIFF shares the magic of cinema with all viewers without exception for yet another year during the 58th TIFF, in collaboration with the Onassis Foundation and the Onassis Cultural Centre as accessibility sponsors, and the Movement of Artists with Disabilities as accessibility advisor. Two favorite classic Greek films will be presented in accessibility format for all viewers in this year’s edition: the compelling social drama The Engagement of Anna (1972) by the acclaimed Greek filmmaker Pantelis Voulgaris and a hilarious James Bond parody film titled Thou-Vou Bald Agent, Operation Havoc (1969) directed by the celebrated Greek actor Thanassis Vengos. These films will be screened with audio description [AD] for the blind and visually impaired and SDH [Subtitles for the deaf and hard-of-hearing] (curation and certification by the Movement of Artists with Disabilities).

“The Lost Highway of Greek Cinema: Balcony A and B”
Don’t miss the opportunity to watch two rare Greek films from the past that will be screened in their original 35 mm copies during a special event titled “The Lost Highway of Greek Cinema: Balcony A and B”, in collaboration with the Film Directors & Producers Association of Greece (ESPEK). Giorgos Stampoulopoulos’ Open Letter (1967) follows a young man on his tumultuous journey to personal maturity and awakening, while Costas Ferris’ Prometheus Second Person, Singular (1975) is a modern adaptation of Prometheus Bound that vividly explores the relations between spectacle, viewer and authority.

>>Film Forward
This section presents films of experimental character that break all cinema rules. The line-up of this year’s edition includes 5 short films by distinguished Greek filmmakers: Yorgos Zois’ 8th Continent (Orizzonti Short Films-Out of Competition, Venice FF 2017), Syllas Tzoumerkas’ A Manifesto for the Un-communal (Fuori Concorso-Shorts, Locarno IFF 2017) and Eva Stefani (Acropolis, Virgin’s Temple, Manuscript – documenta14).

Thessaloniki International Film Festival