SUMMERTIFF – HELL OR HIGH WATER

Σινεμά με θέα,  Rooftop Μεγάρου Μουσικής Μ2, Τετάρτη 12/7 & Δευτέρα 17/7 στις 21.30

Δύο αδέλφια που κατέχουν ένα καταχρεωμένο στην τράπεζα αγρόκτημα, σε μια ξεχασμένη κι απ’ το Θεό περιοχή του Δυτικού Τέξας, ληστεύουν τα υποκαταστήματα της τράπεζας, με σκοπό να καταθέσουν στην ίδια ακριβώς τράπεζα τα κλοπιμαία,  για να ξεχρεώσουν και να μην χάσουν την φάρμα τους!

Στην καλύτερη -με διαφορά- αμερικανική ταινία της χρονιάς, ο 50χρονος Σκωτσέζος Νταίηβιντ Μακένζι (πρώτη του ταινία στην Αμερική), σε θαυμάσιο σενάριο του Τεξανού Τέιλορ Σέρινταν, αποτίνει φόρο τιμής στην σπουδαία παράδοση του αμερικανικού σινεμά και στους μύθους του.

Συνδυάζοντας έξοχα την γκανγκστερική περιπέτεια, το γουέστερν και το κοινωνικό δράμα και με όπλα το αιχμηρό χιούμορ, την καυστική σάτιρα, τον απελπισμένο ρομαντισμό και την κατά μέτωπο καταγγελία της οικονομικής απληστίας, ο Μακένζι δημιουργεί, ένα ουσιαστικό πολιτικό έργο για την βαθιά Αμερική και την παρακμή της. Το Πάση θυσία χωρίς να χάνει ούτε στιγμή το νήμα της καθαρόαιμης περιπέτειας, της δράσης και της αφηγηματικής έντασης, διατηρεί ταυτόχρονα ένα σταθερό υπαρξιακό υπόβαθρο, κρατά ζωντανούς κωμικούς θύλακες μέσα στο τραγικό και είναι μια ελεγεία θανάτου, μια κινηματογραφοφιλική αναφορά στην χαμένη τιμή των όπλων ενός παρωχημένου -αλά Σαμ Πέκινπα- ηρωισμού.

Τα δύο δίδυμα των αναχρονιστικών ηρώων που αντιπαρατίθενται απ’ την αρχή ως το τέλος (τιμώντας και την παράδοση των buddy buddy ταινιών), χαρακτήρες απόλυτα ολοκληρωμένοι, συμπαγείς και στέρεοι -κινηματογραφημένοι ανάγλυφα θαρρείς- συναποτελούν την υπεραξία της ταινίας. Από την τετράδα ξεχωρίζουν ο σπουδαίος Τζεφ Μπρίτζες και ο γεμάτος νεύρο ντεσπεράντο Μπεν Φόστερ, συνεπικουρούμενοι από τους επίσης εξαιρετικούς  Κρις Πάιν και Γκιλ Μπίρμιγχαμ.

Με μια στιβαρή σκηνοθεσία που δεν χάνει ούτε πόντο, πικρό, κυνικό, τρυφερό και μελαγχολικό, «ντυμένο» με τις εξαίσιες μουσικές των Νικ Καίηβ  και Γουώρεν Έλλις, το Πάση θυσία είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς (και όχι μόνον).

*Το εξαιρετικό soundtrack του Hell or High Water, το βρίσκουμε με ένα κλικ στην εικόνα:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 13/7 ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 17/7 ΣΤΙΣ 21:30

Λόγω των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής την Πέμπτη 13/7, η προγραμματισμένη προβολή της ταινίας ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ / HELL OR HIGH WATER θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Ιουλίου. Τα εισιτήρια ισχύουν για τη νέα ημερομηνία προβολής. 

Εισιτήρια: www.tch.gr

Thessaloniki International Film Festival