Students Digital Short

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του  ευρωπαϊκού προγράμματος Euforia ΙΙ – European Films for Innovative Audience Development,  προχωρά στην υλοποίηση των  Κινηματογραφικών διαδρομών για Νέους (STUDENTS DIGITAL SHORT). Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται από το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα, για τη δράσης αυτή θα λάβουν μέρος 10 σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από  περιφέρειες της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Λέσβου και της Κομοτηνής.

Ο στόχος είναι με τη βοήθεια έμπειρων κινηματογραφιστών να διερευνηθούν οι αφηγηματικές τεχνικές που επιλέχθηκαν από τον εκάστοτε σκηνοθέτη ώστε να αποτυπωθούν έννοιες όπως πρόσφυγας, προσφυγιά, μετανάστευση, άλλος. Παράλληλα, επιδιώκεται να γνωρίσουν τους κανόνες και τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις αξίες που τα στηρίζουν και τους μηχανισμούς που τα προστατεύουν, ώστε να απολαμβάνουν και να ασκούν τα δικαιώματά τους αλλά και να σέβονται και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των άλλων. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές με μια κάμερα στο χέρι θα περιηγηθούν σε πόλεις, γειτονιές και δομές υποδοχής επιδιώκοντας  να δημιουργήσουν 10 ντοκιμαντέρ μικρούς μήκους (7’ – 10’) στη διάρκεια των οποίων:

  • θα μελετήσουν πως αντιδρούμε απέναντι στην ιστορία αλλά και πως αυτή γράφεται μπροστά μας,
  • θα πραγματευτούν αντιθετικές έννοιες όπως αλληλέγγυος / ξενόφοβος ώστε να είναι ανοιχτοί σε άλλες πεποιθήσεις,
  • θα γνωρίσουν τις δομές υποδοχής των προσφύγων και θα μελετήσουν την καθημερινότητα τους,
  • θα κατανοήσουν ότι η γνώση της ιστορίας αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο για τη διαχείριση του παρόντος, του μέλλοντος
  • θα ανακαλύψουν τρόπους προώθησης της ανεκτικότητας και του σεβασμού προς τους ξένους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων
  • θα καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και τέλος
  • θα ερευνήσουν το αν σε μια εποχή που πολυπολιτισμικότητα είναι μια πραγματικότητα, η η διαπολιτισμικότητα μπορεί να πάψει να μοιάζει με Ουτοπία!

Το πρώτο γύρισμα ολοκληρώθηκε! Το STUDENTS DIGITAL SHORT ξεκίνησε με το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά να μας χαρίζει μοναδικές εμπειρίες και  μελωδίες. Ευχαριστούμε θερμά τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου,  κ. Αντώνη Μανδρίτη!

ΘΕΣΕΙΣ: 3,2,1, ΚΑΜΕΡΑ, ΓΡΑΦΕΙ!
 
 

Κράτα το

Κράτα το

Thessaloniki International Film Festival