Για επτά γυναίκες που μας δείχνουν τον δρόμο

Η Τζιν, μια γυμνάστρια που προπονεί μια τάξη από οργισμένα λυκειο κόριτσα, αισθάνεται ολοένα και πιο παγιδευμένη. Βρισκόμαστε στην Αγγλία του 1988 και η Μάργκαρετ Θάτσερ ετοιμάζεται έναν νόμο που στιγματίζει τους γκέι και τις λεσβίες.

Βγαλμένη από την παράδοση του βρετανικού ρεαλισμού, μια συναρπαστική ιστορία για την πολιτική και τη σεξουαλικότητα, για την ομοφοβική περίοδο του θατσερισμού, για την προσπάθεια της εξουσίας να ελέγξει τα ανθρώπινα σώματα. Είναι η ταινία Blue Jean της Τζόρτζια Όουκλι, που προβάλλεται στο Διεθνές Διαγωνιστικό.

Η 17χρονη Ελιζαμπέτ είναι έτοιμη να δώσει όρκο αγνότητας, όταν μια οικογενειακή τραγωδία την αναγκάζει να φύγει από το μοναστήρι και να επιστρέψει στο οικογενειακό αγρόκτημα. Η ίδια, όμως, δεν είναι πια παιδί. Καθώς οι σκληροί κανόνες του χωριού την οδηγούν σε ασφυξία, θα διεκδικήσει το δικαίωμα στον πειραματισμό. Μια ιστορία για την πίστη, τη σεξουαλικότητα, την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος και τον αυτοπροσδιορισμό. Είναι η ταινία Βροντή της Καρμέν Ζακιέ, που προβάλλεται στο Διεθνές Διαγωνιστικό.

Η Εύα είναι μια ατίθαση 16χρονη που ζει με τη μητέρα της και λαχταρά να μετακομίσει με τον αποξενωμένο πατέρα της. Η Εύα ισορροπεί ανάμεσα στην  τρυφερότητα της εφηβικής ηλικίας και τη σκληρότητα των ενηλίκων, σε έναν κόσμο όπου η επιθετικότητα και η οργή είναι συνυφασμένες με την αφύπνιση της γυναικείας σεξουαλικότητας. Στην ταινία Κάνω ηλεκτρισμένα όνειρα της Βαλεντίνα Μαουρέλ, που προβάλλεται στο Διεθνές Διαγωνιστικό.

Η Άννα γεννήθηκε σε ένα απομονωμένο νησί, όπου κυριαρχούν οι θρησκευτικοί κανόνες και οι συντηρητικές παραδόσεις. Σύντομα, θα αρχίσει να αμφισβητεί τον κόσμο που της είχαν υποσχεθεί, βάζοντας πλώρη για ένα ταξίδι πέρα από τον ορίζοντα. Μέσα από απρόσμενα ερεθίσματα, Άννα θα μάθει ποια θάλασσα πρέπει να διασχίσει για να ανακαλύψει τον εαυτό της. Στην ταινία Λύκοι και σκυλιά της Κλαούντια Βαρεζάου, που προβάλλεται στο Διεθνές Διαγωνιστικό.

Η Βαλέρια, μια νεαρή Ουκρανή, φτάνει στο Ισραήλ για να γνωρίσει τον μέλλοντα σύζυγό της. Ο γάμος τους έχει κανονιστεί μέσω διαδικτύου – ακριβώς όπως και ο γάμος της αδερφής της. Παλλόμενο από συναισθηματική ένταση χωρίς ποτέ να αγγίζει το μελόδραμα, ένα δράμα δωματίου που ανατέμνει μια σειρά από ερωτήματα γύρω από την ισότητα των φύλων, την πολιτική και τις σκληρές κοινωνικές συνθήκες που αναγκάζουν τις γυναίκες να ξενιτευτούν ως νύφες στην άλλη άκρη του κόσμου. Είναι η ταινία Η Βαλέρια παντρεύεται του Μιχάλ Βίνικ, που προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors.

Η Ράφι είναι νέα, ανδρόγυνη και αφελής. Στη Βαρκελώνη, θα ξεκινήσει τη διαδικασία φυλομετάβασης, μπαρκάροντας ταυτόχρονα για ένα επίπονο ταξίδι αναζήτησης, με τελικό προορισμό την πραγματική της ταυτότητα. Την παρατηρούμε σε καθημερινές συνθήκες, καθώς προσπαθεί να βρει τα κοινωνικά, επαγγελματικά και ερωτικά της πατήματα. Οι συμβουλές που δέχεται είναι αμέτρητες, αλλά μόνο ο χρόνος και η εμπειρία θα τη βοηθήσουν να βρει τη θέση της σ’ αυτόν τον κόσμο. Στην ταινία Εγώ και το κενό μου του Αντριάν Σιλβέστρε, που προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward.

Η Αμάια μόλις απέκτησε παιδί, αλλά δεν έχει ιδέα πώς να υπάρξει μητέρα. Η Αμάια αποφασίζει να πάει στο σπίτι των γονιών της, σε ένα υπέροχο παραθαλάσσιο χωριό στη Χώρα των Βάσκων, ώστε να μοιραστεί την ευθύνη της φροντίδας του μωρού. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι ότι, παρόλο που είναι πλέον μητέρα, παραμένει κόρη. Προχωρώντας με επιμονή, θα επαναπροσδιορίσει τους ρόλους και τα όρια της ζωής της. Στην ταινία Νανούρισμα της Αλαούντα Ρουίθ ντε Αθούα, που προβάλλεται στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες.

Thessaloniki International Film Festival