ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ – Ο ΙΔΙΟΡΡΥΘΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΟΙ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Να είσαι άνθρωπος: μια κινηματογραφική τριλογία από την Σουηδία. Ο κινηματογράφος του Ρόι Άντερσον είναι το αποτέλεσμα μιας ιδιοφυούς ζύμωσης του τραγικού με το κωμικό της ζωής με πρωτοτυπία και σχολαστική εμμονή στις λεπτομέρειες. Παράδοξος, παράλογος, υπερρεαλιστής, σχολαστικός, μινιμαλιστής και ακραία ακίνητος, δημιουργεί ένα ιδιόμορφο σύμπαν, τόσο απροσδόκητα γοητευτικό όσο και προβλέψιμα στατικό.

Ένας κόσμος ιδιόρρυθμος, γεμάτος σουρεαλιστικές εικόνες και ήρωες πλημμυρισμένους από τις υπαρξιακές τους αναζητήσεις, ο κόσμος του σουηδού σκηνοθέτη Ρόι Άντερσον, ξετυλίγεται στο νέο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται, από την Κυριακή 10 έως την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι, την αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

“Μ’ ενδιαφέρουν απόλυτα οι σκηνές που διαθέτουν αυστηρή λιτότητα, κινηματογραφημένες σε γενικό πλάνο, από μια μοναδική γωνία λήψης και μια λήψη. Υπάρχουν ελάχιστες κινήσεις της κάμερας στη ταινία. Το να κινηματογραφήσεις σε γενικό πλάνο απαιτεί ένα υψηλό επίπεδο ωριμότητας για τον σκηνοθέτη. Δουλεύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο, μου επιτρέπεται να εντοπίσω τους χαρακτήρες στον «κόσμο που κατοικούν» και σε ότι τους περιβάλει, δίχως να τους ισοπεδώσω. Δεν κάνω ποτέ close-ups, διότι καταλαβαίνω περισσότερα για τους ανθρώπους παρακολουθώντας τους. Μ’ αρέσει να χαρτογραφώ το ζωτικό χώρο τους και το περιβάλλον που επέλεξαν να έχουν.” ~Ρόι Άντερσον

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ο ιδιόρρυθμος κόσμος του Ρόι Άντερσον» θα προβληθούν τα φιλμ “Εσείς οι ζωντανοί”, “Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο” και “Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του”, τρεις χαρακτηριστικές στιγμές της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη, που υμνούν τη χαρά και τη λύπη των ανθρώπων, την ευτυχία και την τραγωδία της ζωής, με το απόλυτα ιδιοσυγκρασιακό ύφος του.

Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο (2000)

Βραβείο επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών, μια συρραφή επεισοδίων με ετερόκλητους χαρακτήρες, όπου ο Άντερσον σατιρίζει με μαύρο χιούμορ την παράνοια του μοντέρνου κόσμου σε μια χαώδη μητρόπολη. Στην ταινία δεν θα βρούμε την εσωστρέφεια και τους κλειστούς χώρους της ιδιωτικής ζωής -αντίθετα είναι αστική ζωή που αποτελεί το αντικείμενο της παρατήρησης. Οργανωμένη σε αυτόνομα επεισόδια η σκηνοθεσία υιοθετεί μια σουρεαλιστική οπτική που διανθίζεται από σαρκασμό και αιχμηρή ειρωνεία. Το παράλογο της ζωής στην πόλη αλλά και το παρελθόν του σκηνοθέτη στη διαφήμιση -η ταινία διαθέτει κάτι από την οικονομία και τους αφηγηματικούς χρόνους της διαφήμισης- σφραγίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ένα βράδυ εκτυλίσσεται μια σειρά από παράξενα γεγονότα που καμιά προφανής λογική δεν τα συνδέει. Ένας ταμίας απολύεται ως υπεράριθμος· ένας μετανάστης πέφτει θύμα βίαιης επίθεσης· ένας επαγγελματίας μάγος βγαίνει στη σκηνή και τα κάνει εντελώς μαντάρα. Ένας άνθρωπος ξεχωρίζει σ’ αυτήν την πινακοθήκη χαρακτήρων – είναι ο Καρλ και το πρόσωπό του είναι μουτζουρωμένο με στάχτη. Μόλις έβαλε φωτιά στο μαγαζί επίπλων του για να εισπράξει την αποζημίωση από την ασφάλεια. Κανείς δεν θα κλείσει μάτι αυτή τη νύχτα…

Εσείς οι ζωντανοί (2007)

Διερευνά το μυστήριο της ζωής μέσα από τις ιστορίες ανθρώπων σε σύγχυση, ισορροπώντας ανάμεσα στην απαισιοδοξία αλλά και μια αχτίδα ελπίδας.

«Το “Εσείς, οι ζωντανοί” μιλά για το ανθρώπινο ον, για το μεγαλείο και την ποταπότητά του, για τη χαρά και τη λύπη του, την αυτοπεποίθηση και το άγχος του. Ένα ον με το οποίο θέλουμε να γελάσουμε και για το οποίο θέλουμε επίσης να κλάψουμε. Είναι απλώς μια τραγική κωμωδία ή μια κωμική τραγωδία για μας τους ιδίους».   ~Ρόι Άντερσον

Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξη του (2014)

Χρυσός Λέων στο Φεστιβάλ Βενετίας ολοκληρώνει την τριλογία του σκηνοθέτη με θέμα «το να είσαι άνθρωπος», αγγίζοντας διαχρονικές θεματικές, όπως η θνητότητα, τα γηρατειά και η αγάπη. Η ταινία είναι ένα ταξίδι που αναδεικνύει την ομορφιά που κρύβουν οι μικρές στιγμές της ζωής, τη μικρότητα των άλλων, το χιούμορ και την τραγωδία που είναι μέσα μας, το μεγαλείο της ζωής, καθώς και τις αδυναμίες της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σαν να ’ταν οι σύγχρονοι Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα, οι Σαμ και Τζόναθαν, δύο πλανόδιοι πωλητές που εμπορεύονται «γκατζετάκια», μας παίρνουν σε μια καλειδοσκοπική περιπλάνηση στο ανθρώπινο πεπρωμένο. Πρόκειται για ένα ταξίδι που αποκαλύπτει την ομορφιά των απλών στιγμών, την ευτέλεια των άλλων, το χιούμορ και την τραγωδία που κρύβονται μέσα μας, το μεγαλείο της ζωής, καθώς και την απόλυτη αδυναμία της ανθρωπότητας.

 

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).

Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 10/12

18:30 Εσείς οι ζωντανοί

21:00 Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο

Δευτέρα 11/12

18:30 Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του

21:00 Εσείς οι ζωντανοί

Τρίτη 12/12

18:30 Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο

21:00 Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του

Thessaloniki International Film Festival