Ανοιχτοί Ορίζοντες

Αεραλάνδη του Χάρη Ραφτογιάννη

Ο Τζίμης -ο άτυπος αρχηγός της μπάντας Αέρα Πατέρα- καλείται να συμβιβαστεί ή να αναμετρηθεί με μια «πραγματικότητα που δεν υπάρχει».

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – Η μνήμη του τόπου του Σταύρου Ψυλλάκη

Ο 87χρονος Γιάννης Λιονάκης, επικηρυγμένος αντάρτης, σε ένα ταξίδι αποχαιρετισμού στον τόπο που καθόρισε τη ζωή του.

Αρκαδία, Καμπανία της Ανατολής του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου

Οινοποιία Αφών Παπανικολάου. Στο σπίτι, συγκρούσεις χαρακτήρων. Έξω, καραδοκούν οι αντίπαλοι που τους οδηγούν σε τραγικό τέλος. Μια ιστορία για το κρασί και την απληστία.

Βούτες του Τάσου Γκινοσάτη

Στο Πέραμα, μια εργατική συνοικία του Πειραιά, παρατηρούμε τον Παναγιώτη και τον Φώτη, την ενασχόλησή τους με τα περιστέρια, τη σχέση τους με τους άλλους περιστεράδες και περιπλανιόμαστε μαζί τους στην πόλη.

Γυναίκες μαχήτριες – Η τριπλή απελευθέρωση του Λεωνίδα Βαρδαρού

Οι γυναίκες στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ού αιώνα, στη μάχη της επιβίωσης, στον δρόμο της φυλακής, της εξορίας και του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Είδα μια πόλη του Στέλιου Ευσταθόπουλου

Μια πόλη, που απρόσμενα έχασε τους ήχους της. Μια πόλη που υπάρχει στην αποστροφή του βλέμματός μας. Τριγυρνώντας στην πόλη, συναντάμε μικρές καθημερινές ιστορίες με πρωταγωνιστές ανώνυμους περαστικούς.

Εσωτερική των Λώρας Μαραγκουδάκη και Τατιάνας Μαυρομάτη

Ένα πορτρέτο της «αόρατης» εργασίας των γεωργιανών γυναικών που δουλεύουν ως εσωτερικές οικιακοί βοηθοί σε ελληνικά νοικοκυριά.

Έτερος τόπος των Πάνου Παπαγιάννη και Δημήτρη Καλαϊτζή

Το Άγιο Όρος είναι ένας τόπος που αλλάζει συνεχώς μορφή, ένας τόπος που οι άνθρωποι του βρίσκονται σε ένα είδος απόλυτης ρήξης με τον παραδοσιακό χρόνο.

H υπόσχεση του Κώστα Πλιάκου

Η αποτέφρωση των νεκρών στην Ελλάδα αποτελούσε ταμπού επί δεκαετίες. Μια καταγραφή της πολιτικής διάστασης μιας προσπάθειας που σήκωσε στην πλάτη του επί 23 χρόνια ένας άνθρωπος.

Μια σχολική χρονιά είναι όπως ένας γάμος του Γεώργιου Γιαννόπουλου

Ο Γιώργος, καθηγητής πληροφορικής σε νυχτερινό σχολείο των Εξαρχείων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες εν μέσω πανδημίας. Ίσως τελικά ένας γάμος να είναι η λύση…

Μνήμη με ουρά του Δημήτρη Ινδαρέ

Ένας 90χρονος ζωγράφος, μια νευροεπιστήμων κι ένας βιολόγος θαλάσσιας οικολογίας συναντώνται στον Αμβρακικό, ανατρέχοντας στο παρελθόν μιας γενιάς, που βγήκε από τον πόλεμο επίμονη κι ανθεκτική.

Να μην έχεις πού να πας των Λουκά Αγέλαστου και Σπυριδούλας Γκούσκου

Ακολουθώντας τις ζωές και τα προβλήματα τριών αστέγων στην Αθήνα, το ντοκιμαντέρ διερευνά την αποτυχία του κράτους να παράσχει ένα δίχτυ ασφαλείας και εξετάζει πιθανές λύσεις.

Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας της Κλεώνης Φλέσσα

Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Τελικά, τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ήρωες; Έχουν άραγε ελαφρυντικά για τα λάθη τους;

Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο της Αλεσάντρα Μαϊολέτι

Ένα docudrama αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος, που ξεδιπλώνει τις περιπέτειες εννέα εβραίων μαθητών του ιταλικού σχολείου «Ουμπέρτο Πρίμο» στη Θεσσαλονίκη.

Όσα ξέπλυνε η βροχή της Ιωάννας Τσιλιλή

Μια βόλτα στο Κολωνάκι, το κάποτε καυτό σημείο της Αθήνας, ξυπνά στη σκηνοθέτιδα αναμνήσεις από τη χαμένη αίγλη του 2000.

Σπασμένος ήχος του Φοίβου Κοντογιάννη

Παρακολουθώντας τη μουσική εξέλιξη του μπουζουκιού, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική αποτύπωση της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.

Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ του Θωμά Σίδερη

Μία κινηματογραφική καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που μετρούν χιλιάδες νεκρούς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Το δρομολόγιο του Ορέστη Αθανασόπουλου

Ακολουθώντας ένα λεωφορείο που δέματα σε Έλληνες που ζουν στη δυτική Ευρώπη, η ταινία εξετάζει τη σχέση των ανθρωπων αυτών με μια πραγματική ή φανταστική πατρίδα.

Το καταφύγιο στην Ομόνοια της Φένιας Παπαδόδημα

Ομόνοια 2021. Κέντρο της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Εξαρτημένοι, πόρνες, μετανάστες. Κι όμως, ένα νοσοκομείο ψυχών και σωμάτων υπήρξε εδώ, η Πολυκλινική Αθηνών των αδελφών Αλιβιζάτων.

Το στοίχημα της Μαρίας Λεωνίδα

Καραντίνα και τηλεκπαίδευση, 2021. Η κάμερα καταγράφει με χιούμορ και ρεαλισμό πώς διαμορφώθηκαν οι εκπαιδευτικές σχέσεις εντός και εκτός οθόνης.

Far.Go.Bots του Άγγελου Τσαούση

Στις κοινότητες των Ρομά τα παιδιά συνήθως εγκαταλείπουν το σχολείο για να παντρευτούν. Αυτή δεν είναι, όμως, η ιστορία της πρώτης Ρομά ομάδας ρομποτικής.

Into the Land of Ice and Fire της Δήμητρας Ζήρου

Δύο παράλληλες ιστορίες ξεδιπλώνουν την καθημερινότητα της της 86χρονης Sara και του 7χρονου Mihka, δύο αυτόχθονων Σάμι, που ζουν στη μέση της νορβηγικής αρκτικής τούνδρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Thessaloniki International Film Festival