Τα απίθανα old-school ντοκιμαντέρ animation των Λιούι και Νόα Κλόστερ

Του Γιώργου Κρασσακόπουλου

Μετατρέποντας το DYI σε απολαυστική τέχνη, οι αδελφοί Κλόστερ έχουν τον τρόπο να κάνουν τις ωραίες ιστορίες των άλλων να δείχνουν ακόμη καλύτερες.

Ο Λιούι και ο Νόα Κλόστερ δηλώνουν πως θέλουν να επιστρέψουν στο old-school animation, πριν γίνουν όλα γίνουν ψηφιακά και καλογυαλισμενα. Γι’ αυτό και τα βασικά υλικά τους είναι χαρτόνια, χαρτιά, ψαλίδια, μαρκαδόροι, μπάλες από βαμβάκι κι ό,τι άλλο μπορεί να αποκτήσει ζωή στο σινεμά χάρη στα θαυματουργά χέρια τους. Το βασικό συστατικό των –μικρών σε μήκος αλλά μεγάλων σε απόλαυση– ντοκιμαντέρ των Κλόστερ είναι η δική τους έμφυτη περιέργεια για τις ιστορίες των άλλων και το θεαματικό ταλέντο τους να δημιουργούν τους πιο πλούσιους κινηματογραφικούς κόσμους από τα πιο φτηνά υλικά. Οι ταινίες των Κλόστερ, οι οποίες παρουσιάζονται στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε διεθνείς ή παγκόσμιες πρεμιέρες, χτίζονται πάνω σε αφηγήσεις αληθινών ανθρώπων που ξετυλίγουν μικρές ή μεγαλύτερες στιγμές που καθόρισαν με κάποιο τρόπο τη ζωή τους.

Πάνω σε αυτό το ηχητικό υλικό, ο Λιούι κι ο Νόα προσθέτουν στρώσεις ευρηματικότητας και φρεσκάδας και το αποτέλεσμα είναι αληθινά ιδιοφυές. Ανάμεσα στους ήρωές τους, συναντάμε την υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτη Κριστίν Τσόι, που αφηγείται μια ιστορία από τις μέρες που τα αγαπημένα της τσιγάρα ακρίβυναν υπερβολικά, αναγκάζοντάς την να δοκιμάσει άλλους τρόπους για να τα αποκτησει. Όπως και τον εικαστικό Ανταμ Λούκας –που συνδύασε τα ονόματα των Μπάνκσι και Τομ Χανκς, δημιουργώντας το «ΧΑΝΚΣΙ»- να μιλά για τη μέρα που συνάντησε τον Τομ Χανκς. Στην τελευταία τους ταινία με τίτλο Πέρα από το Ρότερνταμ (οι θεατές του φεστιβάλ θα είναι οι πρώτοι στον κόσμο που θα δουν), η Σάρα Ντράιβερ αφηγείται με μοναδικό τρόπο τι χρειάστηκε να κάνει για να ολοκληρώσει την παραγωγή του Πέρα από τον Παράδεισο του Τζιμ Τζάρμους. Ένα ταξίδι πίσω στις μέρες που το αμερικάνικο ανεξάρτητο σινεμά ήταν ακόμη φρέσκο και τα αεροπλάνα ήταν γεμάτα καπνό, όπου μας αποκαλύπτει πώς άσπρισαν τα μαλλιά του Τζιμ. Κι αν όλα αυτά δεν σας ακούγονται αρκετά, ο Λιούι κι ο Νόα θα είναι στη Θεσσαλονικη και αυτή τη φορά θα αφηγηθούν μερικές από τις δικές τους ιστορίες, για το πώς κατασκευάζουν την χειροποίητη μαγεία των ταινιών τους.

Απλώς μην το χάσετε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ – ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Thessaloniki International Film Festival