Η μνήμη ως σώμα

H ιστορική μνήμη δεν περιορίζεται σε επικεφαλίδες και τοπωνύμια, δεν επιβιώνει σε αγάλματα. Νιώθεις τη μνήμη, τη σωματοποιείς κι αυτός είναι ένας τρόπος να μην ξεχνάς. Το πρωτότυπο πολυμεσικό πρότζεκτ Η πόλη και η πόλη, μια κινηματογραφική ταινία-εγκατάσταση σε συν-σκηνοθεσία των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα, έρχεται αντιμέτωπο με τα ανοιχτά τραύματα της εβραϊκής κοινότητας και μάς ωθεί να κοιτάξουμε κατάματα τις δύσκολες αλήθειες. Με αφορμή το πρότζεκτ αυτό, ζητήσαμε από τη Θεσσαλονικιά δημοσιογράφο -και εγγονή επιζήσασας από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης- Ελίζα Μπενβενίστε, να μάς μιλήσει για όλα εκείνα που διασφαλίζουν ότι κανείς δεν θα προσποιηθεί πως δεν γνώριζε, ότι κανείς δεν θα αναρωτηθεί αν όλα αυτά είναι αλήθεια. Ας πιάσουμε το νήμα από το τέλος, το πρότζεκτ που μας δίνει την ευκαιρία να πάμε ξανά στην αρχή.

Για το πρότζεκτ Η πόλη και η πόλη, οι Χρήστος Πασσαλής και Σύλλας Τζουμέρκας, δύο επιτυχημένοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί οι οποίοι γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1978, επιστρέφουν για πρώτη φορά ως καλλιτέχνες και δημιουργοί στον γενέθλιο τόπο τους, δίνοντας πνοή σε ένα κινηματογραφικό εγχείρημα που θολώνει τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και δοκιμίου. Έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης σμιλεύονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα, πλάθοντας μια πολυπρόσωπη κινηματογραφική αφήγηση, στην οποία δυο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο πλαίσιο: το τότε και το τώρα διαχέονται το ένα μέσα στο άλλο, αναζητώντας τις καταγωγικές τους ρίζες, αλλά και μια κοινή συνισταμένη για το αύριο.

Το πρότζεκτ Η πόλη και η πόλη, μια συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την εταιρεία παραγωγής Homemade Films και την παραγωγό Μαρία Δρανδάκη θα πραγματοποιήσει πρεμιέρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στις 8, 9, 10, 11 Ιουλίου 2021. Η επιμέλεια του πρότζεκτ είναι του Ορέστη Ανδρεαδάκη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για το επετειακό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Το πρότζεκτ γίνεται πραγματικότητα χάρη στην υποστήριξη των MOMus, Claims Conference, Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον Rosa Luxemburg Stiftung – Office in Greece, EKOME, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Iσραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θερμαϊκού και του Athens Film Office.

Περισσότερα για το πρότζεκτ μπορείτε να διαβάσετε στον ειδικό Α-Κατάλογο του 23ου Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένος στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ

Σύλληψη – Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας
Παραγωγός: Μαρία ∆ρανδάκη
Επιμέλεια: Ορέστης Ανδρεαδάκης
Εxecutive producers: Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Σκηνικά: Χρήστος Πασσαλής
Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη, Βασιλεία Ροζάνα
Ήχοληψία: Νίκος Έξαρχος, ∆ημήτρης Κανελλόπουλος
Σχεδιασμός μακιγιάζ και κομμώσεων: Εύη Ζαφειροπούλου, Ιουλία Σιγριμή

Ηθοποιοί: Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Αγγελική Παπούλια, Αργύρης Ξάφης, Νίκη Παπανδρέου, Βασίλης Καραμπούλας, Θέμις Μπαζάκα, ∆ανάη Πριμάλη, Μαρία Φιλίνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Μιχάλης Κίμωνας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Φριτς Φένε, Γιάκομπ Λέο Σταρκ, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Άρης Αρμαγανίδης, Ζωή Σιγαλού, Μαρίνα Σιώτου, Βάσια Μπακάκου, Λεονάρδος Μπατής, Γλυκερία ∆ήμου, Ανδρέας Σταυρακάκης, Νίκος Χορταριάς

Παραγωγή: Εθνική Λυρική Σκηνή- Homemade Films

Η παραγωγή υλοποιείται μέσω της στήριξης της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εθνική Λυρική Σκηνή, για τη δημιουργία του επετειακού προγραμματισμού της για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Mε την υποστήριξη MOMus, Claims Conference, Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον Rosa Luxemburg Stiftung – Office in Greece, EKOME, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Iσραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ∆ήμου Θεσσαλονίκης, ∆ήμου Θερμαϊκού, Athens Film Office

Η ΟΡΓΗ

Thessaloniki International Film Festival