Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης – Αφιέρωμα «Διασταυρούμενα πυρά στη Μέση Ανατολή»

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
Αφιέρωμα «Διασταυρούμενα πυρά στη Μέση Ανατολή»
19 – 21 Νοεμβρίου 2017, αίθουσα Σταύρος Τορνές

Ιστορίες με φόντο γωνιές του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν καθημερινά στην κόψη του ξυραφιού. Ιστορίες για την αγάπη, την καταπίεση αλλά και την ελευθερία, παρουσιάζει αυτή την εaβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης στο αφιέρωμα «Διασταυρούμενα πυρά στη Μέση Ανατολή».

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Κυριακή 19 Νοεμβρίου έως και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο λιμάνι της πόλης.

Οι τρεις πολυβραβευμένες ταινίες του αφιερώματος συγκαταλέγονται ανάμεσα στα «διαμάντια» του σύγχρονου κινηματογράφου της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για τα φιλμ Παράδεισος τώρα (2005) και Ομάρ (2013) του Χάνι Αμπού-Ασάντ, καθώς και Σταυροδρόμια ζωής (2009) των Γιαρόν Σανί και Σκαντάρ Κόπτι.

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).

Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 19/11
18:30 Ομάρ
21:00 Σταυροδρόμια ζωής

Δευτέρα 20/11
18:30 Παράδεισος τώρα
21:00 Ομάρ

Τρίτη 21/11
18:30 Σταυροδρόμια ζωής
21:00 Παράδεισος τώρα

Οι ταινίες

Παράδεισος τώρα / Paradise Now
(Παλαιστίνη, 2005)

Σκηνοθεσία: Χάνι Αμπού-Ασάντ /  Hany Abu-Assad. Σενάριο:  Hany Abu-Assad, Bero Beyer. Με τους: Lubna Azabal, Hamza Abu-Aiaash, Kais Nashif. Έγχρωμη, 90′.

Δύο παιδικοί φίλοι που έχουν στρατολογηθεί ως καμικάζι, επιλέγονται για μία επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ. Το συγκλονιστικό φιλμ του Χάνι Αμπού-Ασάντ απέσπασε, μεταξύ άλλων, Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Σταυροδρόμια ζωής / Ajami
(Ισραήλ, 2009)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιαρόν Σανί / Yaron Shani & Σκαντάρ Κόπτι / Scandar Copti. Με τους: Fouad Habash, Nisrine Rihan, Elias Saba. Έγχρωμη, 120΄.

Ατζάμι (Ajami) ονομάζεται μια γειτονιά του Τελ Αβίβ, όπου συνυπάρχουν μουσουλμάνοι, χριστιανοί και εβραίοι. Το φιλμ αποτυπώνει πέντε ιστορίες από την καθημερινή ζωή τους, καταγράφοντας τις πολύπλοκες, αντιφατικές σχέσεις τους. Χρυσός Αλέξανδρος στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, μεταξύ άλλων διακρίσεων.

Ομάρ / Omar
(Παλαιστίνη, 2013)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Χάνι Αμπού-Ασάντ / Hany Abu-Assad. Με τους: Adam Bakri, Leem Lubany, Waleed Zuaiter. Έγχρωμη, 97′

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος συμφωνεί να δουλέψει ως πληροφοριοδότης, μετά τη σύλληψή του για τη δολοφονία ενός Ισραηλινού στρατιώτη. Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ των Καννών και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.


Με αφορμή το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στα “Διασταυρούμενα πυρά στη Μέση Ανατολή” σήμερα, αύριο και μεθαύριο στους χώρους της Αποθήκης 1 διατίθεται σε ειδική τιμή (3,00€) το συλλεκτικό 80σέλιδο δίγλωσσο αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής όπου 11 νέοι ταλαντούχοι σκηνοθέτες μιλούν για τις ταινίες τους και τα ζητήματα της περιοχής τους.


ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ! [Βρείτε το στο Ολύμπιον και το Λιμάνι]

 

 

Thessaloniki International Film Festival