Το cinéma στο Σινεμά!

«Το cinéma στο Σινεμά!» είναι ο τίτλος του νέου αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης που αυτή την εβδομάδα παρουσιάζει τρεις ταινίες σπουδαίων δημιουργών που μιλούν για την ίδια την 7η Τέχνη. Πρόκειται για τα φιλμ Όλα για πούλημα (1969) του Αντρέι Βάιντα, Ερασιτέχνης κινηματογραφιστής (1979) του Κριστόφ Κισλόφσκι και Η κατάσταση των πραγμάτων (1982) του Βιμ Βέντερς. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 2 έως την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι:

– Το Όλα για πούλημα, από τις πιο προσωπικές ταινίες του Αντρέι Βάιντα, πραγματεύεται το πένθος και την μεταθανάτια συμφιλίωση με τον αδικοχαμένο, αγαπημένο ηθοποιό και φίλο του σκηνοθέτη, Ζμπίγκνιου Τσιμπούλσκι.
– Ο Κριστόφ Κισλόφσκι, στον Ερασιτέχνη κινηματογραφιστή σχολιάζει με οξυδέρκεια τα όρια της κινηματογραφικής εικόνας στην καταγραφή του πραγματικού. Έξοχος στον κεντρικό ρόλο ο Γέρζι Στουρ, σταθερός συνεργάτης του Κισλόφσκι.
– Η κατάσταση των πραγμάτων, η ταινία με την οποία ο Βιμ Βέντερς κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ της Βενετίας, μιλά για την κινηματογραφική επιβίωση. Τι γίνεται δηλαδή όταν το σελιλόιντ και τα χρήματα τελειώνουν και το συνεργείο, οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός έρχονται αντιμέτωποι με τα όριά τους.

* Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πωλούνται σε προσφορά οι εκδόσεις Κrzysztof Κieślowski (3,00 €) και Wim Wenders (13,00 €). Η τιμή προσφοράς ισχύει μόνο κατά τις ημέρες και ώρες των προβολών του αφιερώματος.

Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη της Ταινιοθήκης και τους κατόχους CineΚάρταF).

Πρόγραμμα προβολών
Κυριακή 2/4
18:30 Ερασιτέχνης κινηματογραφιστής του Κριστόφ Κισλόφσκι
21:00 Η κατάσταση των πραγμάτων του Βιμ Βέντερς
Δευτέρα 3/4
18:30 Όλα για πούλημα του Αντρέι Βάιντα
21:00 Ερασιτέχνης κινηματογραφιστής του Κριστόφ Κισλόφσκι
Τρίτη 4/4
18:30 Η κατάσταση των πραγμάτων του Βιμ Βέντερς
21:00 Όλα για πούλημα του Αντρέι Βάιντα

Κράτα το

Κράτα το

Thessaloniki International Film Festival