Before the Flood

Ένας αστέρας του Χόλιγουντ που τυγχάνει και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος, προσπαθεί να αφυπνίσει τους δυτικούς σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής. Ο δημοφιλής ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο, συναντάει τον –τότε Αμερικανό πρόεδρο- Μπάρακ Ομπάμα, τον Πάπα Φραγκίσκο αλλά και μια σειρά από επιστήμονες και πολιτικούς, προκειμένου να συζητήσει, να εκθέσει απόψεις και να παρουσιάσει σφαιρικά ένα θέμα που, ως ανθρωπότητα, μας αφορά σε κρίσιμο βαθμό.

Ο βραβευμένος ντοκιμαντερίστας, Λουί Ψυχογιός, στο πλαίσιο του Carte Blanche του για το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διαλέγει την ταινία, «Before the Flood», διανομής του National Geographic, και μέσω αυτής θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα: για πόσο ακόμα θα εθελοτυφλούμε απέναντι στο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και τις επικίνδυνες συνέπειες του στον τρόπο ζωής μας; Πότε θα καταλάβουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι απλώς το αξιέπαινο χόμπι κάποιων ρομαντικών οικολόγων αλλά υποχρέωση που θα έπρεπε να μας επιβάλλεται απ΄το ένστικτο της επιβίωσής μας;

Το «Before the Flood», σε σκηνοθεσία του Φίσερ Στίβενς, ακολουθεί τον -πρέσβη ειρήνης για την προστασία του περιβάλλοντος στο συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών- Ντι Κάπριο, καθώς ταξιδεύει ανά τον κόσμο, αναζητώντας τα άτομα εκείνα που θα τεκμηριώσουν με τη γνώση και την εμπειρία τους, επιχειρήματα υπέρ μιας άλλης στάσης ζωής. Μιας στάσης ζωής που είναι η μόνη ενδεδειγμένη αν δεν θέλουμε οι γενιές που θα μας διαδεχθούν να παραλάβουν στα χέρια τους έναν ρημαγμένο πλανήτη.

Ο Στίβενς, με άψογη αίσθηση της κινηματογραφικής αξίας του υλικού του, μοντέρνα αισθητική και γρήγορους αφηγηματικούς ρυθμούς, δομεί ένα ντοκιμαντέρ-πολιτική πράξη (με την πιο ουσιαστική έννοια του όρου) που ενημερώνει, ψυχαγωγεί και προβληματίζει σε ίσες δόσεις.

Και σε μια δυτική κοινωνία, σχεδόν υπνωτισμένη απ’ την ακτινοβολία των σύγχρονων θεοτήτων που παράγει η βιομηχανία του θεάματος, έχει την ευφυέστατη ιδέα να μετατρέψει έναν αστραφτερό της εκπρόσωπο σε αγγελιοφόρο του πολύτιμου μηνύματος. Διότι ξέρει ότι –καλώς ή κακώς- έτσι θα στήσουν αυτί περισσότεροι για να ακούσουν αυτό που έχει να πει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όμως, το γεγονός ότι ο Ντι Κάπριο, ο οποίος είναι και παραγωγός της ταινίας, δεν χρησιμοποιείται απλώς ως δόλωμα για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς κάποιου άλλου: η υπόθεση τον αφορά και τον αφορά βαθιά, απόλυτα. Αυτό το ολόψυχο δόσιμο στην «αποστολή», είναι ένας απ’ τους βασικούς λόγους που το «Before the Flood», μαγνητίζει τόσο πολύ.

Σ’ έναν απ’ τους ωραιότερους «ρόλους» της πορείας του, ο Λίο μπορεί να νιώσει ολοκληρωτικά ο εαυτός του.

Ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic από τους βραβευμένους με Oscar® Leonardo DiCaprio και Fisher Stevens, σε παραγωγή Martin Scorsese.

Το National Geographic, παραμένει πιστό στη δέσμευση του να εστιάζει και να παρουσιάζει ζητήματα που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Παράλληλα μέσω της υπηρεσίας National Geographic+, προσφέρει τα καλύτερα ντοκιμαντέρ on demand καλύπτοντας πάνω από 40 διαφορετικές θεματικές ενότητες, μεταξύ άλλων Διάστημα, Επιστήμη, Ιστορία, Είδη Υπό Εξαφάνιση και Κλιματική Αλλαγή.

Thessaloniki International Film Festival