140 ντοκιμαντέρ μετατοπίζουν τη σκέψη μας

Στα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης και online σε όλη την Ελλάδα

Της Αγγελικής Στελλάκη

Ένας κληρικός παλεύει για τα αδέσποτα στο Ιράν, ακτιβιστές στην Τουρκία προστατεύουν γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης από βίαιους συζύγους, ένας μεγιστάνας απαιτεί να μεταφερθούν στον ιδιωτικό του κήπο τα πελώρια και υπέροχα δέντρα από τις ακτές της Γεωργίας. Απρόσμενα και συναρπαστικά, τα ντοκιμαντέρ του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στέκονται σε πρόσωπα και γεγονότα πολύ περισσότερο απ’ όσο διαρκεί η βιαστική ανάγνωση μιας είδησης στο κινητό μας. Το Φεστιβάλ επιστρέφει από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου στο φυσικό του «σπίτι», τα σινεμά, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους σινεφίλ από κάθε γωνιά της Ελλάδας να απολαύσουν online μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.filmfestival.gr περισσότερα από 140 ντοκιμαντέρ. Ανακαλύψτε ανάμεσά τους, τα διαμάντια που προτείνουν οι πάντα αγαπημένοι Ανοιχτοί Ορίζοντες.

Θραύσματα ζωής

Το ντοκιμαντέρ Στο κυνήγι της παιδικής ηλικίας (διεθνής πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη) των Ίντεν Γουάρμφελντ και Μάργαρετ Μάνζερ Λουμπ επικεντρώνεται στο κίνημα του «ελεύθερου παιχνιδιού», το οποίο μοιάζει να έχει εξαφανιστεί από την -αυστηρά δομημένη- καθημερινότητα των παιδιών, δίνοντας τη θέση του στην κατάθλιψη και στο άγχος. Η προέλευση και η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού είναι το θέμα του βαθιά προσωπικού ντοκιμαντέρ της Νάνφου Γουάνγκ Στην ίδια ανάσα. Την ιστορία ενός μικρού μπαρ που αποτελεί την ψυχή μιας ισλανδικής κωμόπολης αφηγείται το ντοκιμαντέρ Σούπα αστακού των Πέπε Αντρέου και Ραφαέλ Μολές. Δύο γοητευτικές ιστορίες μυστηρίου ξετυλίγονται σε ισάριθμα ντοκιμαντέρ του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες. Στα Χαμένα παιδιά των Σάντρι Τζεντικάγια και Γιόνας Νέβοοβεν, ένας άνδρας αναζητά τους φίλους του, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί στην Καμπότζη, σε ένα δραματικό και παραληρηματικό ταξίδι στον υπόκοσμο της χώρας. Το ντοκιμαντέρ Η Μίσα και οι λύκοι του Σαμ Χόμπκινσον ξεδιπλώνει τη συναρπαστική ιστορία μιας γυναίκας που καθήλωσε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τις εξιστορήσεις της από το Ολοκαύτωμα, μέχρι τη στιγμή που ο εκδότης της αποφασίζει να αποκαλύψει τις αθέατες πτυχές μιας σκοτεινής ιστορίας.

Περί τέχνης

Σινεμά, χορός, μουσική. Η τέχνη και οι εκφραστές της προσφέρουν στους ντοκιμαντερίστες ένα συναρπαστικό πεδίο εξερεύνησης. Ο εμβληματικός χορογράφος Άλβιν Έιλι μιλά στο ντοκιμαντέρ Άλβιν Έιλι της Τζαμίλα Γουίγκνοτ τόσο για τη ζωή του όσο και για τη νέα αυτοβιογραφική χορογραφία που ετοιμάζει. Το ταξίδι των Beatles στην Ινδία και τις καλλιτεχνικές του προεκτάσεις μελετά το ντοκιμαντέρ Οι Μπιτλς στην Ινδία των Ατζόι Μπόσε και Πίτερ Κόμπτον, που πραγματοποιεί διεθνή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Σε ένα οδοιπορικό στις ποιητικές εικόνες του μουσικού Λούτσιο Ντάλα μάς προσκαλεί το ντοκιμαντέρ Για τον Λούτσιο του Πιέτρο Μαρτσέλο. Στη διάσημη Συλλογή Κωστάκη που περιλαμβάνει έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας αναφέρεται το ντοκιμαντέρ Το δώρο του Γεωργίου Κωστάκη, το οποίο πραγματοποιεί ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Μια σειρά συζητήσεων ανάμεσα στον Άμος Οζ και στον βιογράφο του διάσημου ισραηλινού συγγραφέα παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ Το τέταρτο παράθυρο του Γιαΐρ Κεντάρ, το οποίο θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. To 1971, με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας Θάνατος στη Βενετία, ο Λουκίνο Βισκόντι χαρακτηρίζει τον Μπιόρν Άντερσεν (Τάτζιο) ως το «πιο όμορφο αγόρι του κόσμου». Πενήντα χρόνια μετά, το ντοκιμαντέρ Το πιο όμορφο αγόρι του κόσμου των Κριστίνα Λίντστρομ και Κρίστιαν Πέτρι μελετά πώς η σκιά αυτού του χαρακτηρισμού εξακολουθεί να βαραίνει τη ζωή του ηθοποιού.

Αλλάζοντας τον κόσμο

Ο φημισμένος ντοκιμαντερίστας Καρίμ Αϊνούζ ακολουθεί τη Nardjes A. στον αγώνα της για δημοκρατία στην Αλγερία, στο ντοκιμαντέρ Μια μέρα στη ζωή μιας Αλγερινής διαδηλώτριας. Στο ντοκιμαντέρ Η μεγάλη, τρομακτική λέξη από σίγμα, που πραγματοποιεί ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο 23ο ΦΝΘ, το σίγμα του τίτλου αναφέρεται στον σοσιαλισμό στις ΗΠΑ και στο πώς μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική στο σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα. Από το φεστιβάλ του Σάντανς καταφθάνει το Πρόεδρος της Καμίλα Νίλσον, που παρακολουθεί την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη Ζιμπάμπουε μετά την απομάκρυνση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Στο ντοκιμαντέρ Οι γείτονες του Χαλίλ Ρασναβί (παγκόσμια πρεμιέρα), ένας κληρικός προσπαθεί να σώσει τα αδέσποτα στο Ιράν και να αλλάξει τη νοοτροπία της τοπικής κοινωνίας απέναντι στους σκύλους, οι οποίοι θεωρούνται βέβηλα και ανίερα πλάσματα. Στο Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο της Κλόι Φεργουέδερ, μια ομάδα ακτιβιστών στην Τουρκία προσπαθεί να προστατεύσει γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης από βίαιους συζύγους. Το Δωμάτιο χωρίς θέα της Ροσέρ Κορέλα, που παρουσιάστηκε στα Docs in Progress της Αγοράς του ΦΝΘ, εξετάζει τις εργασιακές συνθήκες που βιώνουν οι οικιακές βοηθοί στον Λίβανο, ενώ μια ομάδα γυναικών δημοσιογράφων στην Ινδία σπάει τις παραδόσεις σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, στο ντοκιμαντέρ Γράφοντας με τη φωτιά των Σουσμίτ Γκος και Ριντού Τόμας.

Περιβάλλον

Η εύθραυστη και σύνθετη σχέση μας με το περιβάλλον απασχολεί πολλά από τα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης. Στο Fathom του Ντρου Ξανθόπουλος (Apple TV), που πραγματοποιεί διεθνή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, παρακολουθούμε δύο επιστήμονες να ταξιδεύουν στα διαμετρικά αντίθετα άκρα του πλανήτη, με σκοπό να μελετήσουν τις φάλαινες και τους ήχους που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Στον υποθαλάσσιο κόσμο μάς μεταφέρει και το Από την άγρια θάλασσατου Ρόμπιν Πέτρε από τη Δανία, το οποίο επικεντρώνεται σε μια ομάδα ακτιβιστών που παλεύουν να προστατεύσουν τη θαλάσσια πανίδα από την ανθρώπινη παρέμβαση. Η σιωπή της παλίρροιας του Πίτερ-Ριμ ντε Κρουν μάς ταξιδεύει στη θάλασσα του Βάντεν, μια παλιρροιακή ζώνη στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας που έχει ενταχθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς, το Δαμάζοντας τον κήπο της Σάλομε Τζάσι, καταγράφει την –ανυπολόγιστη σε συναισθηματικό και οικονομικό κόστος– μεταφορά των πελώριων δέντρων από τις ακτές της Γεωργίας στον κήπο ενός μεγιστάνα.

Τι μπορώ να δω στο online 23o ΦΝΘ:

  • Περισσότερα από 71 ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής, ανάμεσά τους και τα ντοκιμαντέρ των τμημάτων Πλατφόρμα και Από οθόνη σε Οθόνη.
  • Τα ντοκιμαντέρ των τριών διαγωνιστικών τμημάτων του Φεστιβάλ (Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους, Newcomers και >>Film Forward).
  • Τα ντοκιμαντέρ του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες, που θα είναι διαθέσιμα από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.
  • Το spotlight στη μοναδική οπτική των αδελφών Λούι και Νόα  Κλόστερ, που πειραματίζονται με το χειροποίητο animation.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ – ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Thessaloniki International Film Festival