120 battements par minute

“120 battements par minute” για 2η εβδομάδα αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1 – ΟΛΘ) ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 18:30 – 21:30, μια ταινία της WEIRD WAVE.

GRAND PRIX 70ο Φεστιβάλ Καννών
Βραβείο FIPRESCI
Υποψήφιο για το Βραβείο LUX 2017
Επίσημη Πρόταση της Γαλλίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2018

 

Αρχές της δεκαετίας του ’90. Ενώ το AIDS έχει ήδη κοστίσει αμέτρητες ζωές τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ακτιβιστές της Act Up στο Παρίσι, πολλαπλασιάζουν τις δράσεις τους με σκοπό να  ανατρέψουν τη γενική αδιαφορία. Ο νεοφερμένος στην ομάδα, Νατάν θα συγκλονιστεί από τη δυναμικότητα του Σον, ενός από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, που καταναλώνει τις τελευταίες του δυνάμεις του στη μάχη ενάντια στο κράτος και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η ταινία του Ρομπέν Καμπιγιό είναι ένα μάθημα για την οριζόντια δημοκρατία, που παρουσιάζεται συνεχώς μέσα από τις πολλές κινητοποιήσεις για την ισότητα και την αξία της ίδιας της ζωής. […] Η ταινία δείχνει πως η Act Up δρούσε για να κάνει αυτούς τους ανθρώπους ορατούς, να ακουστούν, να είναι μετρήσιμοι και να κινητοποιήσουν τους υπεύθυνους. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε να λειτουργήσουν διαφορετικά όταν πρόκειται για τις ζωές τους; Αυτή είναι η διάσταση της πολιτικής ριζοσπαστικότητας της ταινίας που τη διαφοροποιεί από τις κινηματογραφικές ταινίες του Χόλιγουντ, όπως το υπέροχο Philadelphia (του Jonathan Demme), που ήταν το πρώτο σοκ το 1993 ή, πιο πρόσφατα, το συμπαθητικό Dallas Buyers Club (του Jean-Marc Vallée, 2013).»

Η αξία του 120 ΧΤΥΠΟΙ ΤΟ ΛΕΠΤΟ, που απαιτεί να συνεχίζουμε να μιλάμε για αυτό πέρα ​​από την κυκλοφορία της ταινίας, είναι επομένως η εκπαίδευση ή η υπενθύμιση του τι γνωρίζουμε αλλά προτιμάμε να ξεχάσουμε. Εκπαιδεύοντας το ακροατήριό του, η ταινία αξιώνει επίσης ένα από τα επιτεύγματα του ακτιβισμού αυτών των χρόνων, που συνοψίζεται με την επιγραφή «Η Γνώση είναι Όπλο», γραμμένο στο φορτηγό της Gay Pride.

Το μάθημα που δίνει το 120 BPM βρίσκεται επίσης στην ισχυρή, συγκινητική και ρεαλιστική παρουσίαση των πολιτικών συζητήσεων, ποτέ εύκολες, πάντα ισότιμες και με σεβασμό προς τους διαφορετικούς τρόπους ύπαρξης του καθενός. Ένα μάθημα οριζόντιας δημοκρατίας, που επανεμφανίστηκε σε τόσες κινητοποιήσεις που απαιτούν ίση αξία για τις ζωές και τα δικαιώματα όλων. Ποιος τολμάει να θεωρήσει τη ζωή ως μία αμελητέα ποσότητα; Ο Πρόεδρος Macron μιλώντας φυσικά για σκάφη που θα μεταφέρουν “Κομοριανούς”, την καθημερινή μας αδιαφορία προς τους άγνωστους νεκρούς από την ανατολή και τη δύση. Είναι αυτό το θέμα που κάνει το 120 BPM πηγή πολιτικής και δημοκρατικής ανανέωσης, και η ακρίβεια του συνθήματος, τόσο ενοχλητικό για ορισμένους: «Θέλω να ζήσεις».

~Sandra Laugier, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne από την Libération

Με αφορμή την προβολή της ταινίας ”120 χτύποι το λεπτό” το Thess Checkpoint θα παρέχει την δυνατότητα για γρήγορο ανώνυμο και δωρεάν test για HIV, τη Δευτέρα 09/10/2017 και την Τετάρτη 11/10/2017 από τις 18:00 έως και τις 22:00 στην είσοδο της Αποθήκης 1. Οι ωφελούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν γρήγορα, εμπιστευτικά και δωρεάν με τη μέθοδο «rapid test» που χρησιμοποιεί μόνο μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο και το αποτέλεσμα βγαίνει σε ένα μόλις λεπτό με εγκυρότητα 99,9%.  To ‘Thess Checkpoint’ πλαισιώνει την προβολή της ταινίας και έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα σεξουαλικής υγείας, τον περιορισμό της εξάπλωσης του HIV  και τη εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Thessaloniki International Film Festival